Dagens PS

Swedbank: Redan vinter i svensk ekonomi

Swedbank
Vintern har redan slagit till mot den svenska ekonomin, konstaterar Swedbank. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 nov. 2023Publicerad: 15 nov. 2023

Vinter har drabbat svensk ekonomi och kyligare blir det innan det blir bättre, konstaterar Swedbank i ny konjunkturrapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vintern har kommit tidigt för Sveriges ekonomi i år och den väntas svalna ännu mer när stigande räntor och hög inflation fortsätter att tynga hushållens köpkraft. Riksbanken höjer styrräntan ytterligare en gång i innevarande cykel, men sänkningar väntas nästa år”, skriver banken i ett pressmeddelande till Swedbank Economic Outlook, som presenteras på onsdagsmorgonen och som du kan ladda ner här.

Fortsatt försvagad köpkraft hos hållen väntas tynga BNP vid sidan av ett stillastående bostadsbyggande, och där bostadsinvesteringarna enligt bankens prognos kommer att sjunka mer.

Svensk ekonomi går sämst i Europa

“Vi räknar också med en betydligt mer dämpad exporttillväxt mot bakgrund av de svaga utsikterna i Europa och USA, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

Den svenska ekonomin sticker ut i Europa då den ser ut att krympa mer än övriga europeiska länder både i år och nästa år.

I år räknar Swedbank med att BNP backar 0,5 procent, något bättre än bankens tidigare prognos.

För 2024 är prognosen oförändrad, en BNP-nedgång med 0,4 procent.

Först 2025 väntas Sveriges ekonomi börja återhämta sig med en tillväxt på 2,0 procent.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spår ytterligare boprisfall

Vidare tror Swedbank att bostadspriserna faller med ytterligare 5 procent och att en stabilisering på bostadsmarknaden sker under första halvåret 2024.

“Under våren kommer hushållens realinkomster att börja öka och bolåneräntorna väntas börja sjunka under sommaren”, säger Mattias Persson.

Prognosen för arbetslösheten är att den toppar på 8,5 procent nästa år, men Swedbank varnar för att den kan stiga mer än så.

“Tjänsteexporten väntas stå emot något bättre och branscher som IT, försvar och grön teknik fortsätter att möta en stark efterfrågan. Branscher som hotell- och restaurangbranschen och detaljhandeln har det däremot tufft när hushållen drar ner på konsumtionen. Totalt räknar vi med att antalet arbetslösa ökar med drygt 40 000 i Sverige det kommande året”, säger Mattias Persson.

Swedbank: Då kommer räntesänkningarna

I övrigt tror banken att inflationen fortsätter ned och att den sjunker under Riksbankens inflationsmål på 2 procent 2025.

Riksbanken väntas fortsätta med sin åtstramande penningpolitik i vinter med en ny räntehöjning på 25 punkter på det kommande novembermötet till 4,25 procent.

ANNONS

I juni nästa år tror banken att Riksbanken börjar sänka styrräntan och att den är 2,5 procent i slutet av året därpå.

Läs även: SEB siar om räntan, BNP och bopriserna Dagens PS

Missa inte: 15 november: PK om det ekonomiska läget Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS