Geras Solutions AI-drivna app för att identifiera demenssjukdomar hyllas av experterna. En studie visar att deras lösning till och med kan vara bättre än tidigare metoder för att hitta tecken på demens.

ANNONS

Det rapporterar Di.

Marknaden för minnesutredningar uppskattas att vara värd 70 miljarder kronor globalt. Bara i Sverige bedöms marknaden att vara värd 200 miljoner kronor.

Geras Solutions mål är att på sikt ersätta konventionella intervjubaserade tester med deras digitala lösning för att hitta tecken på demenssjukdomar som Alzheimers.

”Behoven är enorma och vi tror att vi kommit till en punkt där marknaden är mogen att på allvar börja ta till sig nya digitala lösningar”, säger Per Båtelson, investerare i Geras Solutions och tidigare både styrelseordförande för Karolinska Universitetssjukhuset och vd på vårdbolaget Capio.

Lovande resultat

En studie gjord Karolinska Universitetssjukhuset visar på att Geras Solutions app besitter samma eller bättre pricksäkerhet i att hitta tecken på demenssjukdomar, jämfört med traditionella tester.

Enligt Göran Hagman, neuropsykolog på Karolinska Universitetssjukhuset, kan en digitalisering av utredningprocessen kan innebära många fördelar.

ANNONS
ANNONS

”Med digitalt stöd har vi möjligheten att drastiskt korta ned tiden för den kognitiva utredningsprocessen och samtidigt få tillgång till ett betydligt bättre beslutsunderlag”, säger han.

Läs mer: Efter statligt avtal – stark tillväxt för Dynamic Codes [Dagens PS] >>