Dagens PS

Svenska vikingarnas storsuccé: Valheim

bolag miljard
Svenska vikingaspelet Valheim gör stor succé. (Foto: Iron Gate Studio)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 feb. 2021Publicerad: 16 feb. 2021

Svenska vikingar från Skövde och Karlstad erövrar datorspelsbranschen. Överlevnadsspelet Valheim har på kort tid blivit en av de hetaste titlarna på marknaden och har sålt i två miljoner exemplar på under två veckor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spelet kommer från den lilla utvecklaren Iron Gate som är baserad i Skövde, med endast ett fåtal anställda.

Under större delen av utvecklingstiden har blott mellan en till tre personer arbetat på spelet. Detta enligt Iron Gate-chefen Richard Svensson

Valheim är nu det tredje mest spelade spelet på plattformen Steam, och står sig starkt i konkurrensen mot de största titlarna på plattformen, utvecklade av stora företag med tusentals anställda och enorma marknadsföringsbudgetar.

Kan bli störst någonsin

Tidningen PC Gamer förutspår att Valheim kan bli Steams största virala hit någonsin. Det firar förstås utvecklaren Iron Gate:

“Glöm långbåtar, vi har nu slagit ett 700+ år gammalt rekord och kan skryta med den största vikingapopulationen i mänsklighetens historia. För referens, så var den tidigare toppen i Vikingapopulationen vid år 1300 med ungefär 500,000 vikingar”, skriver Iron Gate på Steam.

Iron Gate tror att pandemin är en stor faktor i succén.

“Valheim är ett samarbetsspel om att utforska en stor färggrann värld med få gränser som släppts under en global pandemi när många är instängda och inte kan träffa vänner och familj. Förhoppningsvis kan möjligheten att bli ihjälklubbad av ett troll tillsammans få dem att må lite bättre” säger Richard Svensson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Embracers aktie upp 30 procent

Succén ger också resultat på aktiemarknaden. Förläggare till spelet är företaget Coffee Stain, som är ett helägt dotterbolag till börsnoterade succébolaget Embracer Group (Tidigare THQ Nordic).

Embracer Group, med huvudkontor i Karlstad, uppges ha 6 600 anställda och mer än 60 studios runt om i världen.

Enligt TIN Fonders analysverktyg TIN Analytics är Valheim Embracers överlägset mest populära spel för tillfället på såväl Steam som streamingkanalen Twitch. Den senaste månaden har Embracer Groups aktie stigit med mer än 31 procent.

Läs mer: Styr världsuccé från Karlstad – god för 19 miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS