Svenska storbanker går urstarkt och särskilt aktieägarna kan skatta sig lyckliga – bankerna är nämligen årets vinnare på börsen.

ANNONS

Undre rapportfloden har de de fyra svenska storbankerna redovisat vinster på sammanlagt 50,8 miljarder kronor, fördelat på Handelsbanken (9,1 miljarder kronor), Nordea (18,6 miljarder kronor), SEB (12,6 miljarder kronor) och Swedbank (10,5 miljarder kronor).

Det är SvD som konstaterar att svenska storbanker är årets vinnare på flera plan, även på börsen där man passerat tillväxtbolag som Evolution, Embracer och Stillfront.

Så mycket har bankerna stigit på börsen i år

Nordea, som var sist ut bland storbankerna att släppa rapport, det var i går, onsdag, har rusat 45 procent sedan årsskiftet och 47 procent sedan dansken Frank Vang-Jensen blev vd i september 2019.

SEB:s aktie har å sida gått upp 34 procent hittills i år och placerar sig tvåa på listan, medan Swedbanks och Handelsbankens aktier stigit med mer blygsamma 13 procent så här långt i år, berättar Svenska Dagbladet.

Som framgår har många aktieägare i bankerna anledning att vara glada, sett till kursstegringarna.

ANNONS
ANNONS

Men för bankerna är lönsamheten viktigast, enligt Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.

Lönsamheten A och O

”Det är lönsamheten som är det viktiga, inte att slå konsensus med ett par procent”, förklarar han i SvD.

I sina resultatrapporter tar bankerna nu sikte på framtiden och lovar bli bättre på flera områden, bland annat på bolånesidan men även inom det digitala utbudet.

Men Andreas Håkansson menar att det krävs mer för att bankerna ska växa, och han talar om strukturella skillnader inom bankerna, som märks tydligt.

”Det är de strukturella skillnaderna vi ser så tydligt. En hel del kan man inte göra så mycket åt om man inte vill göra större förändringar, vilket jag tycker behövs.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Handelsbanken slår förväntan – vd nöjd [Dagens PS]

Läs mer: Rekord i bolån för Swedbank i juni [Dagens PS]

Läs också: SEB skräller – vittring på rekord i aktien [Dagens PS]