Valutamarknaden fortsätter att se fördelaktigt på den svenska kronan. Slutet av veckan har medfört nya uppgångar för Sveriges valuta.
Svenska kronan ångar på med ännu en stark vecka


Mest läst i kategorin
I slutet av 2024 såg läget för kronan dystert ut. Vi fick betala 11 kronor och 20 öre för en dollar och nästan 12 kronor för en euro.
Sen dess har det hänt mycket. Donald Trump har satt igång ett tullkaos som fått många globala marknader att skaka och mitt i tumultet har Sverige och den svenska kronan seglat upp som en tänkbar vinnare.
Efter ännu en stark vecka kostar en dollar 9 kronor och 65 öre och euron kostar 10 kronor och 91 öre.
Läs även: Ny storhetstid för svenska kronan – ökningen har bara börjat. Dagens PS
Betydelse för Sverige?
Bland fördelarna med den starkare kronan hittas dämpad inflation i Sverige, billigare utlandsresor och billigare utländska tillgångar. För företagare som importerar mycket, som lantbrukare och många butiker, innebär det också en lättnad.

Men för exportberoende företag som ofta får betalt i andra valutor innebär det utmaningar. Dels pressas man av USA:s tullar och det tillhörande marknadskaoset – och uppepå det tappar man pengar på den starka kronan.
Men det finns även nackdelar för ditt sparande. Särskilt för den som redan har ett sparkapital.
”Många seniorer har exempelvis redan byggt upp ett stort sparkapital, och det är vanligare och vanligare att svenskar investerar i utländska bolag. Exempelvis via globala aktiefonder”, säger Americo Fernandez till E55.
Senaste nytt
Dyrare för turister i Sverige
Och det är inte bara industrin och penningpolitiken som påverkas. Realtid rapporterar att turistbranschen ser med viss oro på valutaförändringen.
En starkare krona gör det billigare för svenskar att resa utomlands, men dyrare för utländska turister att semestra i Sverige.
”Det är en olycklig kombination”, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på branschorganisationen Visita, till Dagens industri.
Prognosen talar för kronan
Kronan har förvisso stärkts, men den är långt från historiskt starka nivåer där dollarn och euron kostat runt åtta kronor. Den skillnaden, mellan dåtid och nutid, sätter igång en större diskussion om hur långt vi kan komma.
Enligt Tommy von Brömsen, valutastrateg på Handelsbanken (börskurs Handelsbanken), är det inte otänkbart att kronan kan nå nya toppnivåer. Men då krävs något mer än penningpolitik.
”Om kronan ska bli så stark att den bedöms som övervärderad, säg 7 mot dollarn, då krävs det en kombination av tur, skicklighet och en lyckad implementering av AI”, säger han till Dagens PS.
Läs även: Europa kan bli vinnare i handelskriget – om enigheten håller. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.