Nu riktas kritik mot de internationella indexförvaltarnas brist på ägaransvar. Samtidigt ökar indexfonderna sitt ägande på Stockholmsbörsen. 

ANNONS

Den amerikanska kapitaljätten Blackrock har redan innehav motsvarande 3,6 procent av Stockholmsbörsens värde, och kan snart gå om Investor – som har 4,2 procent, och då ta platsen som största ägaren på börsen.

Ytterligare en amerikansk jätte, Vanguard, kammar hem fjärdeplatsen bland ägarna på Stockholmsbörsen.

Massiv kritik

När det kommer till den svenska ägarstyrningsmodellen så får Blackrock massiv kritik från svenska kapitalförvaltare för att inte delta i valberedningarna.

”Att Blackrock helt har missförstått, alternativt struntar i, modellen för svensk ägarstyrning är graverande”, säger Christoffer Folkebo, vd för fond- och investeringsbolaget Carneo, till Di.

Christoffer Folkebo kritiserar överlag indexförvaltare där han menar att ”indexförvaltarnas strategi bygger på att åka snålskjuts på det hållbarhets- och värderingsarbete som vi ansvarstagande aktiva investerare gör”.

Bör ta ägareansvar 

Även Erik Brändström, vd för Spiltan Fonder, är kritisk mot indexförvaltare. Han säger att stora ägare i fondbolag bör ta ägareansvar.

”Vi gör det rent praktiskt genom att sitta i flera olika valberedningar”, säger han.

Inget hot

En av grundarna till fondbolaget Didner & Gerge, Henrik Didner, ser dock inget hot mot den svenska modellen, eftersom de flesta svenska bolag, enligt honom, har en stark huvudägare, med stor tyngd i valberedningsarbetet.

”Om indexfonder kommer som nummer två och tre i ägarlistan kan man nog hantera det. Det ska gå ganska många varv till innan valberedningen förlorar sin funktion”, säger han med ett förbehåll:

ANNONS
ANNONS

”Men skulle aktiva ägare börja tacka nej får man en jobbigare situation.”

Läs mer: VD applåderar Blackrocks mångfaldskrav