Svajig börs: Så gör pensionssparare

Uppdaterad: 22 feb. 2022Publicerad: 22 feb. 2022
äldre par
Pensionssparare gör oftare fondbyten när börsen skakar. (Foto: Pixabay)

Aktiva pensionssparare hoppar allt mer mellan fonder, konstaterar Länsförsäkringar.
“Generellt kan man säga att antalet fondbyten ökar när det är skakigt på börsen”, säger Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Den vanliga trenden är att pensionssparare börjar sälja aktiefonder och köpa räntefonder. De är snabbare på att sälja vid nedgång än att köpa när börsen går upp.

De aktiva kunderna som gör omplaceringar för pensionssparande har under vissa perioder de senaste åren, gjort dubbelt så många fondbyten jämfört med tidigare år konstaterar Trifah Cherry.

Hon råder sparare att inte bara fokusera på trygghet, även om det ofta kan vara rimligt.

Pensionssparare bör se över val ofta

“Att ha hela sitt sparande i exempelvis räntefonder kan låta tryggt, men då kan man gå miste om viktig tillväxt”, säger Trifah Cherry i pressmeddelandet.

“Så se regelbundet över fondvalen och var beredd på att fonder med högre risk kan såväl öka som minska kraftigt i värde.”

Åtta av tio svenskar sparar i fonder. Räknar man in premiepensionen är nästan alla vuxna svenskar fondsparare på ett eller annat sätt.

Men alla delar i pensionssparandet påverkas inte i lika stor utsträckning av börskurserna, och hur mycket din egen pension påverkas beror till viss del på din ålder. Det är viktigt att tänka på att sparandet är långsiktigt.

“Börsåret har inletts minst sagt svajigt. Att spekulera i börsutvecklingen på kort sikt är mycket svårt och det är viktigt att komma ihåg att pensionssparande är ett sparande under många år”, säger Trifa Chireh.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS