Superrika kineser ser sin förmögenhet krympa

Uppdaterad: 08 nov. 2022Publicerad: 08 nov. 2022
Superrika kineser ser sin förmögenhet minska, Pony Ma, Tencents grundare, är en av de som sett sin förmögenhet minska i år, det visar Hurun Rich-listan
Superrika kineser ser sin förmögenhet minska, Pony Ma, Tencents grundare, är en av dem som sett sin förmögenhet minska i år, det visar Hurun Rich-listan. (Foto: TT)

Superrika kineser ser sin förmögenhet minska mer än på 20 år på grund av landets noll-covid-politik, kriget i Ukraina och fallande börser i Hongkong och på fastlandet.

ANNONS
ANNONS

Hurun Rich-listan rankar Kinas rikaste människor med en nettoförmögenhet på över 5 miljarder yuan, cirka 7,5 miljarder kronor, och den visar att i år hamnade bara 1 305 personer på listan, vilket är en minskning med 11 procent sedan förra året, det rapporterar Reuters.

Kinas 1 305 superrika som hamnade på listan har en total förmögenhet på 3,5 biljoner dollar, motsvarande 37,87 biljoner kronor, vilket är en minskning med 18 procent. Antalet individer med en förmögenhet på 10 miljarder dollar, drygt 108 miljarder kronor, minskade också med 29 personer, till 56 tycken.

Enligt listan har även antalet kinesiska dollarmiljardärer minskat med 239 personer i år, till 946 stycken.

Största nedgången på 24 år

“Det här året har sett den största nedgången i Hurun China Rich List på de senaste 24 åren”, säger Rupert Hoogewerf, till Reuters. Han är ordförande och chefsforskare för analysföretaget Hurun Report som sammanställer listan.

I år har de ekonomiska utsikterna världen även påverkats enormt av kriget i Ukraina. Den avtagande ekonomiska tillväxten i Kina har dessutom förvärrats av landets extremt strikta politik för begränsning av covid-19 och av den långvariga nedgången i landets fastighetsbransch.

Investerares förtroende har också tyngts av ett tvåårigt regulatoriskt tillslag mot Alibaba Group och Tencent Holdings samt oro för att president Xi Jinping under sin tredje mandatperiod ska offra tillväxt för ideologi och under de senaste veckorna har aktier i Hongkong och på fastlandet rasat.

ANNONS
ANNONS

Några som förlorat mycket

Yang Huiyan, kvinnan bakom Country Garden Holdings Co Ltd., har sett sin förmögenhet falla med 15,7 miljarder dollar, motsvarande 169,87 miljarder kronor, det är den största nedgången på 2022 års lista.

Zhang Yiming, grundaren av TikTok-ägaren Bytedance, såg sin förmögenhet falla med 28 procent, till 35 miljarder dollar, motsvarande 378,69 miljarder kronor, på grund av en nedgång i Bytedances värdering. 

Pony Ma, Tencents grundare, såg den näst största nedgången i sin förmögenhet på 14,6 miljarder dollar, motsvarande 157,97 miljarder kronor, och tog en femte plats på Hurun Rich-listan. Alibabas grundare, Jack Ma, och hans familj föll fyra platser på listan och rankas nu som nummer nio.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.