Dagens PS

Strateg ser två hot som kan utlösa finanskris

hot finanskris
Om börsveteranen i artikeln får rätt igen är det snart slut på börsens tjurmarknad, bull market. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 juni 2021Publicerad: 10 juni 2021

David Roche ser två hot som han menar kan utlösa nästa finanskris. Den luttrade börsveteranen intervjuas av CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

David Roche, som är operativ chef och global strateg på Independent Strategy, spår att slutet är nära för börsens tjurrusning (bull market).

Han tror att nästa stora brak på finansmarknaden är nära.

Och han har fått rätt förut, bland annat spådde Roche enligt CNBC, där han intervjuas, finanskrisen i Asien 1997 och även den världsomspännande finanskrisen 2008.

Det som nu kan sätta den globala ekonomin ur spel, enligt börsveteranen, är i grunden orsakat av de stora förändringar i ekonomin som pandemin fört med sig.

Inflation och geopolitiska spänningar

I dagsläget ser han två hot som han menar kan utlösa nästa finanskris.

Det ena är att inflationen stiger så mycket att centralbankerna tvingas höja räntorna, vilket blir en trigger till att börsen övergår i en björnmarknad (bear market), det vill säga tvärtemot dagens tjurrusande rekordbörs.

Enligt David Roche är det centralbankernas fel att kurvan nu riskerar att svänga åt fel håll, “ekonomierna har överstimulerats”, säger gurun till CNBC.

ANNONS

Det andra hotet mot ekonomin är en ökad, geopolitisk spänning mellan Kina och övriga världen. Där har sydkinesiska havet en central roll med sin sjöfart för åtskilliga miljarder dollar i världshandeln, enligt Roche som konstaterar att flera länder i Asien gör territoriella anspråk i Sydkinesiska havet med sin strategiskt viktiga sjöfart.

När det gäller geopolitiska spänningar återkommer proffset till Kina, och han konstaterar att Kina ökat sin närvaro i Sydkinesiska havet, samtidigt som världen varit upptagen av covid-19-spridningen och bedömare varnat för att spänningarna i regionen kan resultera i en militär konflikt.

När det gäller Kina och geopolitiska spänningar är det bara en tidsfråga innan det spiller över på finansmarknaderna på allvar, enligt Roche.

Läs även: Största hoten mot börsen »

Fakta

Tjurmarknad (bull market)

Björnmarknad (bear market)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS