Dagens PS

Storytel tar klivet över Atlanten – köper Audiobooks.com

Storytel köper Audiobooks.com
Jonas Tellander, vd för och grundare av Storytel. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 12 nov. 2021

Storytel tar klivet över Atlanten. Det är första gången ljudboksföretaget går in på den amerikanska marknaden, och det gör man genom att förvärva Audiobooks.com. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Storytel beskriver Audiobooks.com som “en av de ledande tjänsterna för ljudboksupplevelser i USA. Villkoren för avtalet med investmentbolaget KKR kommer inte att göras offentligt, “av kommersiella anledningar”.

Storytel finansierar köpet dels med befintliga medel, och dels med ett lån på 500 miljoner kronor. Om transaktionen godkänns förväntas den slutföras i slutet av december i år.

I ett pressmeddelande säger Storytel att förvärvet lägger grunden till företagets etablering i USA, och i engelsktalande delar av världen.

“Jag är imponerad av Audiobooks.coms framgång, expertis och erfarenhet på den amerikanska marknaden, såväl som i Storbritannien och Australien”, säger Jonas Tellander, VD och grundare av Storytel.

Ny plattform för tillväxt

“Audiobooks.com är ett lönsamt och växande företag som sätter sina konsumenter och partners i centrum och ger Storytel en ny plattform för tillväxt. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med Audiobooks.com, våra team, förlagen och partners för att göra ljudbokslyssnandet lika populärt på de engelskspråkiga marknaderna som den vuxit sig till att bli i Norden på senare år”, fortsätter Jonas Tellander.

Audiobooks-tjänsten kan användas via Sonos, Alexa och iOs, och i bilar med CarPlay, Android Auto och också i infotainmentsystemen i vissa General Motors-, Land Rover- och Jaguarfordon.

Företaget grundades 2011 och är tillgängligt för lyssnare i mer än 150 länder. Huvudkontoret för Audiobooks.com finns i Toronto, Kanada.

ANNONS

För Storytel innebar nyheten om förvärvet ett skutt uppåt på börsen. Aktien vände från minus till plus 2,7 procent efter beskedet.

Läs även: Ny nyhetstjänst utmanar “zombie-abonnemang”

Läs även: Afrys Efterklang tilldelas utmärkelse i Red Dot Award 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS