Dagens PS

Storbritanniens tillväxt den högsta sedan andra världskriget

Storbritanniens tillväxt
Storbritanniens tillväxt har inte varit så hög sedan Winston Churchill ledde landet under andra världskriget. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 feb. 2022Publicerad: 12 feb. 2022

Storbritanniens tillväxt på 7,5 procent för 2021 är den högsta sedan 1941, då landet kämpade i det andra världskriget, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under december krympte dock ekonomin på grund av spridning av omikron-varianten av coronaviruset, men BNP-fallet på 0,2 procent var lägre än vad som väntades. Under 2020 krympte Storbritanniens ekonomi med 9,7 procent, för 2021 blev tillväxten 7,5 procent på årsbasis. Storbritanniens ekonomi föll mer än jämförbara länder i början av coronapandemin, men har nu också en starkare återhämtning.

Landet har inte haft så hög tillväxt på 80 år, sedan 1941 då Winston Churchill var premiärminister och landet precis lyckats avvärja en potentiell invasion från Tyskland.

Det är goda nyheter för den nuvarande premiärministern Boris Johnson, som brottas med både ekonomiska och politiska kriser där han uppmanats att avgå på grund av fester som ska ha skett i premiärministerbostaden när landet var i lockdown.

Levnadskostnaderna i Storbritannien ökar också kraftigt, inflationen ligger på 5,4 procent. Landets BNP är fortfarande 0,4 procent lägre än 2019, före coronapandemin.

“Vårt stödpaket och att ringa rätt samtal vid rätt tidpunkt, ekonomin har varit anmärkningsvärt motståndskraftig”, säger Storbritanniens finansminister (Chancellor of the Exchequer) Rishi Sunak.

Oppositionspartiet Labour är dock inte lika positiva kring den brittiska ekonomin.

“Den senaste prognosen från Bank of England tyder på att tillväxten kommer att avta till en krypning nästa år. Det skulle vara den långsammaste tillväxten av någon G-7-ekonomi”, säger Pat McFadden, talesperson i ekonomiska frågor för Labour.

Läs även: Bibliska plågor för britterna: ”Hårda tider väntar”

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS