Dagens PS

Storbritannien sänker skatter rekordmycket: "Revolution"

Kwasi Kwarteng
Kwasi Kwarteng är den nya finansministern i Storbritannien. Han har lanserat en massivt skattesänkningspaket. (Foto: Alberto Pezzali / AP / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 sep. 2022Publicerad: 23 sep. 2022

Storbritanniens nye finansminister Kwasi Kwarteng har lagt fram ett paket med rekordstora sänkningar av skatter, samtidigt som Storbritannien ökar sin upplåning dramatiskt, skriver Reuters.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kwasi Kwarteng ska enligt Reuters ha skrotat den högsta inkomstskattesatsen. Storbritannien hade också planerat att höja företagsskatten, en åtgärd som finansministern nu avbryter.

Andra skatter som sänks är bland annat fastighetsskatten och den stämpelskatt som ingår när fastigheter intecknas och säljs. Alkoholskatten går ner och det blir billigare att handla taxfree för turister.

Kwarteng tar också bort taket för bankers bonusar och ska även införa annan typ av avreglering i banksektorn. När det gäller vanliga konsumenter initierar han en beräknad basräntesänkning på en procent, skriver Daily Mail.

Den nya premiärministern Liz Truss vill fördubbla Storbritanniens ekonomiska tillväxttakt och Kwarteng presenterade också vad paketet innebär för de statliga utgifterna.

Förutom sina stimulanser, som framför allt riktar sig till företag och rika, planerar Storbritannien att öka skuldemissionen med 72,4 miljarder pund, eller nära 900 miljarder kronor.

Sänker skatter som Thatcher

Pundet sjönk gentemot dollarn vid beskedet. För första gången på 37 år gick det under 1,11 dollar, skriver Reuters.

Åtgärden påminner om Margaret Thatchers ekonomiska politik i slutet av 80-talet och drog till sig kritik om att Kwarteng förlitar sig på så kallad nedsippringsekonomi. En bild som förstärks av att Kwasi Kwarteng motiverar sänkningarna med att skatteincitamentet ska skapa tillväxt och jobb.

ANNONS

På energiområdet ska man dock underlätta livet för privatpersoner. En plan för att subventionera elräkningar kommer att kosta 60 miljarder pund bara för de kommande sex månaderna, enligt Kwarteng. Regeringen lovar hushållen stöd under två år framåt medan Europa befinner sig i energikris.

Oppositionspartiet Labour säger till Reuters att paketet är “desperat chansning”.

“Aldrig har en regering lånat så mycket och förklarat så lite… det här är inget sätt att bygga upp förtroende, det här är inget sätt att bygga ekonomisk tillväxt”, säger Labours finanstalesperson Rachel Reeves.

ANNONS

Senaste nytt

Investerare oroliga

Institutet för skattestudier säger att sänkningarna av olika skatter är de största sedan budgeten 1972. Åtgärderna är ett sätt att mäta effekterna av en höjd amerikansk styrränta.

Caroline Le Jeune, skattechef på revisorsfirman Blick Rothenberg.

“Truss och hennes nya regering tar en enorm risk.”

55 procent av tillfrågade internationella banker och konsultföretag anser att utspelet kan leda till att den brittiska regeringen snarare förlorar i förtroende.

ANNONS

Den brittiska centralbanken anser att planen tar ner inflationen på kort sikt, men att statliga stimulanser sannolikt kommer att öka inflationstrycket senare.

Läs också:

Det brittiska pundet – lägsta nivån sedan 1985

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS