Dagens PS

Storbanken om "börskändis-aktien": "Kraftig rabatt"

Per H Börjesson är en av börskändisarna på ägarlistan till fastighetsbolaget där Handelsbanken ser en kraftig värderingsrabatt till konkurrenterna och sätter köp i en ny analys.
Per H Börjesson är en av börskändisarna på ägarlistan till fastighetsbolaget där Handelsbanken ser en kraftig värderingsrabatt till konkurrenterna och sätter köp i en ny analys. (Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman/SvD/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 06 maj 2024Publicerad: 06 maj 2024

Handelsbanken sätter köp på både kort och lång sikt på fastighetsaktien där bland annat spargurun Per H Börjesson är delägare. “Aktien handlas med en kraftig värderingsrabatt” menar storbanken i en ny analys.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klarabo (börskurs Klarabo) är ett fastighetsbolag inriktad på att bostäder i olika tillväxtregioner runt om i landet i främst små och medelstora städer.

Släppte rapport förra veckan

Bolaget bildades 2017 och kom till börsen i december 2021 mitt i hajpen för fastighetsaktier. Introduktionen blev kraftigt övertecknad och slutkursen för första handelsdagen landade på 49 kronor. En stark uppgång från 35 kronor i startvärde enligt tidningen Fastighetsvärlden.

Sedan dess har börsutvecklingen varit sämre. Nu handlas aktien för strax under tjugolappen efter att ha varit nere nära tio kronor förra sommaren.

I ägarlistan återfinns flera välkända namn i börssammanhang. Största ägare med nära 12 procent är spargurun Per H Börjessons AB Spiltan. Näst största ägare är fastighetsmagnaten Rutger Arnhult och längre ned hittas SBB som startades av Ilja Bataljan.

Förra veckan kom KlaraBo med sin kvartalsrapport och nu ser Handelsbanken chans till ytterligare uppgång trots det senaste årets återhämtning.

“Vi höjer våra prognoser”

“Fastighetsbolaget KlaraBo presenterade en solid Q1-rapport, vilken var relativt i linje med vår rapport. Vi har höjt våra prognoser något tack vare lägre finansieringskostnader. Renoveringar fortsätter att generera viss vinsttillväxt, även om det sker i en långsammare takt då bolaget har blivit mer selektivt. Ledningen gav positiva kommentarer kopplat till projektutveckling och är hoppfulla om att man kommer att starta några projekt i slutet av 2025, vilket inte avspeglas i våra prognoser”, skriver bankens analytiker Johan Edberg i en ny analys.

ANNONS

Analysen landar i att banken höjer både sitt kortsiktiga och långsiktiga råd till “köp” respektive “outperform”.

“Baserat på våra prognoser för 2024-26 handlas aktien till ett genomsnittligt P/E-tal om 25x, och vi menar att aktien handlas med en kraftig värderingsrabatt jämfört med jämförbara fastighetsbolag”, resonerar Handelsbankens analytiker.

Kursen tar ett glädjeskutt med 4,5 procent upp i dagens handel och byter just nu ägare för priset 19,86 kronor. Substansvärdet skrevs till 31,70 kronor i kvartalsrapporten som just publicerades.

Läs mer:

Handelsbanken: “Läge att satsa på fastighetsaktier”. Dagens PS

Fastighetsmiljardären avslöjar sina börscase. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS