ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Storbanken: Då går USA in i recession

Uppdaterad: 02 maj 2023Publicerad: 02 maj 2023
USA mot recession – men inte i närheten av 2020
USA är på väg mot en recession under hösten menar Citi. (Foto: TT)

Det blir recession senare i höst i USA uppger storbanken Citi. Feds fortsatta räntehöjningar kommer till slut få ekonomin på fall. Det kommer dock inte dra med sig Europa i fallet, där euron istället kommer stärkas mot dollarn. 

ANNONS
ANNONS

Recession kommer senare i höst uppger alltså storbanken Citi, där det ser ut att bli negativ tillväxt under två kvartal, skriver Di.

Europa står emot recessionen i USA

Men Europa kommer inte dras med i fallet.

”Tillväxtdynamiken i Europa och Kina är tillräckligt inhemsk och robust för att stå emot när USA-konjunkturen till slut spricker”, säger Citis chefsekonom Nathan Sheets.

Allt lutar mot att det blir en ny amerikansk räntehöjning på 25 punkter i veckan, och att Fed därefter kommer göra ytterligare två höjningar för att landa på 5,5-5,75 procent enligt Citi som tror att centralbanken sedan sänker räntan till 4,5 procent om ett år.

ANNONS
ANNONS

Satsa på europeiska aktier

Eftersom recession är att vänta i USA så är det inte på Wall Street man ska satsa sina pengar, när även euron och andra valutor kommer stärkas mot dollarn.

”En period där USA går in i recession men inte Europa talar för att europeiska aktier går relativt bättre under andra halvåret och i början av nästa år”, säger Nathan Sheets.

Gällande det europeiska ränteläget så tror Citi att ECB kommer leverera ytterligare fyra höjningar under året, på 25 punkter vardera, och sedan ligga kvar på den nivån till nästa höst.

”Kärninflationen kommer att visa sig envis även i Europa, och ECB kommer att agera på det.”

Läs även: Recession i sikte – eller?

Läs även: Experter: Kontrollera pengaflödet innan du investerar

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här