Folksam, Alecta och AMF tänker i dag på Swedbanks stämma rösta nej till ansvarsfrihet för bankledningen.

ANNONS

Swedbank håller bolagsstämma i dag, torsdag, och inför årsstämman är bankens toppar hårt pressade.

I går slog Ekobrottsmyndigheten till med en razzia mot Swedbanks huvudkontor. Förundersökningen som först gällde olovligt röjande av insiderinformation har utökats med ytterligare en brottsrubricering: grovt svindleri.

”Vi är absolut inte nöjda över hur Swedbank har hanterat den här frågan, säger Ramsay Brufer, Alectas chef för ägarstyrning, till P1 i Sveriges Radio.

Razzian mot banken på onsdagen blev droppen.

”Det var skadat efter de första avslöjandena och det är mer skadat nu. Det är själva eskaleringen av ärenden som gör att förtroendet har skadats”, förklarar Ramsay Brufer.

Det talas även om att aktieägarna kan ha blivit förda bakom ljuset av Swedbanks ledning och TT skriver att bankstämman i dag redan är historisk med alla misstankar om penningtvätt, lögner, insiderbrott och grovt svindleri, gårdagens razzia av EBM inkluderad.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson är mycket upprörd och anser att Swedbanks toppar gjort sig skyldig till ”vilseledande information till marknaden om omfattningen på penningtvättsskandalen”.

ANNONS
ANNONS

Swedbanks storägare Folksam, Alecta och AMF har nu på morgonen tagit beslut om att inte ge ledningen i Swedbank ansvarsfrihet.

Bankens största ägare, Sparbanksgruppen, har ännu inte tagit beslut om banktopparna ska beviljas ansvarsfrihet på stämman.

Läs även: Swedbank har vilselett myndighet i USA [DagensPS.se] >