Dagens PS

Stora Enso satsar nära en miljard på kartong i Skoghall

Stora Enso Skoghall
Stora Enso investerar i bruket i Skoghall. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 okt. 2021Publicerad: 20 okt. 2021

Stora Enso satsar stort i värmländska Skoghall – nära en miljard kronor ska utöka produktionen av kartong med 100 000 ton på bruket. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investeringen från skogsindustrijätten Stora Enso i Skoghalls bruk i Hammarö är på 97 miljoner euro, motsvarande 972 miljoner svenska kronor. Företaget uppger i ett pressmeddelande att det beror på att efterfrågan på hållbara förpackningar ökar.

Investeringen gör att den årliga produktionen av förpackningskartong i Skoghall ökas med cirka 100 000 ton, till en total kapacitet på över 900 000 ton. Det förutsätter att miljötillstånd ges. Investeringsbeslutet fattas efter att det förprojekt som tillkännagavs i november 2020 nu har slutförts. Baserat på förprojektet har Stora Enso beslutat att inte gå vidare med den planerade utökningen av massakapaciteten

“Skoghall är en av våra viktigaste integrerade produktionsplatser för miljövänliga förpackningsmaterial. Investeringen stärker Stora Ensos förmåga att producera högkvalitativa och kostnadseffektiva konsumentkartonger inom de växande kärnsegmenten vätske- och livsmedelsförpackningar”, säger Hannu Kasurinen, EVP på Stora Ensos division Packaging Materials, i pressmeddelandet.

Investeringen väntas vara slutförd under andra halvåret 2023. Företaget ska också undersöka möjligheterna att konvertera en vilande papperslinje i Uleåborg till kartongproduktion.

Bolagets omsättning ökade med 23,9 procent till 2 577 miljoner euro i jämförelse med fjolårets siffror. Det operativa rörelseresultatet efter avdrag för räntor, skatter och avskrivningar landade på 386 miljoner euro i jämförelse med 145 miljoner euro året innan, rapporterar Hufvudstadsbladet.

EU misstänker kartellbildning bland tillverkare av pappersmassa och genomförde så kallade gryningsräder i olika EU-länder i förra veckan, bland annat mot Stora Enso, som Dagens PS rapporterat om.

I våras presenterade Stora Enso att de planerar att lägga ned Kvarnsvedens bruk i Borlänge kommun. Bruket har funnits sedan 1898.

Läs även: Blixttillslag mot Stora Enso – misstänkt kartellbildning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS