Dagens PS

Stockholmsbörsen lyfter efter räntebesked – stänger på grönt

Stockholmsbörsen lyfter efter räntebesked – stänger på grönt
Efter ett veritabelt glädjeskutt efter räntebeskedet mattades det av framåt eftermiddagen på Stockholmsbörsen. Foto: TT/ Stina Stjernkvist
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2023Publicerad: 23 nov. 2023

Stockholmsbörsen reagerade positivt på Riksbankens besked om att styrräntan lämnas oförändrad på 4 procent. Även om den första entusiasmen mattades av framåt eftermiddagen stänger båda stora indexen över nollstrecket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var några spända minuter på Stockholmsbörsen innan Riksbanken lämnade besked om styrräntan, men sedan tog det fart på handeln, något Dagens PS tidigare rapporterat.

Glädjeskutt efter räntebesked

När beskedet från Riksbanken sedan kom lyfte indexen, ett lyft som mattades av allt eftersom dagen gick.

Trots det stänger breda OMXSPI på plus 0,47 procent och storbolagsindex OMXS30 är upp 0,59 procent när torsdagens handel avslutas.

Riksbankschefen konstaterade att inflationstrycket dämpas, och att det är huvudanledningen till att räntan lämnas oförändrad – just nu.

Räntan kan höjas mer

“Direktionen bedömer att penningpolitiken behöver vara åtstramande och har beredskap att höja styrräntan ytterligare om inflationsutsikterna försämras”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande, något Dagens PS tidigare rapporterat.

Vindkraftsbolaget Arise har en riktigt fin dag och toppar OMXSPI med ett lyft på 15,87 procent. Anoto är upp 9,89 procent, och Stendörren fastigheter 9,03 procent.

ANNONS

Swedbank i topp

Sämre gick det för Xbrane Biopharma, som rasar 20,37 procent för dagen. Viaplay Groups aktie tappar 12,23 procent för dagen, och Starbreeze är minus 11,63 procent.

Bland storbolagen är Swedbank i topp, upp 2,67 procent, följt av Getinge B, som ökar 1,78 procent och SEB, upp 1,68 procent för dagen.

Läs även: Tyska Bundesbank: Sötebrödsdagarna snart över för bankerna (Dagens PS)

Läs även: Novo Nordisk satsar stort i Frankrike (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS