Först var hela årets uppgång raderad. Men nyss, vid klockan 12.30,  hade indexen avancerat mer än 2,5 procent från botten, rapporterar Omni Ekonomi som beskriver det som en ”mäktig återhämtning”.

ANNONS

Det är på nytt stor dramatik på Stockholmsbörsen till följd av oron för coronaviruset. Vid 11.30 lyste det rött om samtliga av börsens 30 största bolag och allra tyngst föll tobaksjätten Swedish Match med ett kursfall på nästan 2,5 procent, konstaterade SvD Näringsliv.

”Allting avgörs av smittspridningen. Det är 100 procent den avgörande faktorn. Psykologin kommer avgöra djupet av återhämtningen”, sade Stefan Cederberg, aktiestrateg på SEB, till tidningen.

”I slutändan kommer rädslan, då är det den som tar överhanden. Vi är inte riktigt där än”, fortsatte han och fick medhåll av Lars-Erik Boström, senior rådgivare på konsultbolaget The Council och författare till boken ”Börsens psykologi”, som förklarade att det den stora osäkerheten kring coronavirusets omfattning som spökar på börsen och gör att nedgången blir värre under våren än vad han själv förutspått.

Men alldeles nyss kom Omni Ekonomi med nya besked. Det har skett en formidabel återhämtning på Stockholmsbörsen, och det har gått snabbt. Indexen uppges ha stigit med över 2,5 procent (vid klockan 12.30) och OMXSPI var då ned med 1,2 procent mot tidigare 3,8 procent under förmiddagen.

OMXS30 stod vid tidpunkten för Omnis börsrapport på minus med 0,8 procent. Tidigare i dag var raset hela 3,5 procent.

ANNONS
ANNONS

Det är dock ingen tvekan om att coronaviruset håller börserna i ett järngrepp, och inte bara i Stockholm utan i Norden i övrigt och hela Europa.

Här kan du följa utvecklingen på Stockholmsbörsen i realtid.