För tre år sedan lade Wall Street-legendaren ner sin rådgivningsverksamhet och förvaltar sedan dess enbart sin egen miljardförmögenhet.  Nu ser han stora problem i dagens aktiemarknad.

ANNONS

Efter en karriär som högt uppsatt chef på investmentbanken Goldman Sachs startade Leon Cooperman hedgefonden Omega Advisors på 1990-talet.

Sedan dess har han blivit en av vår tids mest framgångsrika investerare.

Men hedgefondförvaltaren är djupt bekymrad över börsens tillstånd.

”På långsikt tror jag att vi lånar från framtiden”, säger Leon Cooperman i en intervju med CNBC.

Indikatorerna visar på eufori

Coopermans analys grundar sig i att aktier handlas till höga värderingar.

Tidigare perioder då bolag värderades till liknande multiplar resulterade inte i någon större avkastning, påpekar han.

ANNONS
ANNONS

”Då tjänar man aldrig några seriösa pengar, ett år, tre år, eller fem år in i framtiden. Jag tror att det är det vi ser nu”, säger Cooperman.

Samtidigt menar hedgefondlegendaren att det inte bara är en teknisk fråga om värderingar utan också att marknaden drivs av emotionella faktorer.

I synnerhet när det kommer till marknadstrender som investerare flockas runt.

“En betydande del av marknaden är i dag i eufori”, säger han och pekar på kursutvecklingar på 50 procent och rusningen till SPAC:s, en typ av tomma investmentbolag, som indikatorer på den mani som nu präglar aktiemarknaden.

”Det är sakerna som ringer i klockan”, varnar Cooperman.

Makroekonomisk dragkamp

Leon Cooperman beskriver den nuvarande ekonomiska utvecklingen som en dragkamp mellan olika makroekonomiska faktorer.

”Vi har ett tryck av väldigt, väldigt stimulerande finans- och penningpolitik”, säger den förre detta hedgefondförvaltaren som menar att det är svårt att kämpa emot trycket av expansiv politik.

ANNONS
ANNONS

Trots det hävdar Cooperman att hans investeringsstrategi grundar sig i att hitta så sålla marknaden efter värde även om han tror att den nuvarande politiken inte är hållbar långsiktigt.

“Samtidigt har vi ett ryck från den nya administration”, förklarar Cooperman som pekar på att Bidenadministration lär bedriva en politik som inte är positiv för aktiemarknaden.

”Det är en mindre företagarvänlig miljö”, fortsätter han och säger att Joe Bidens förslag om högre skatter och hårdare regleringar inte kommer att resultera i ett positivt utfall för börsen.

Läs mer: Börskrasch i antågande – läs guruns analys