Dagens PS

Stefan Persson – mäktig fastighetskung i det tysta

Stefan Persson fastighet
Mr H&M, Stefan Persson, ruvar på en fastighetsportfölj som uppskattas vara värd drygt 41 miljarder kronor netto. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 apr. 2022Publicerad: 08 apr. 2022

Värdet på fastigheterna som Stefan Persson har – som är mest känd för sitt H&M-engagemang – uppges vara högre än Erik Selins fastighetsbestånd i Balder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stefan Persson är enligt en granskning av Affärsvärlden/Forbes Sveriges och Nordens största dollarmiljardär med en förmögenhet på 17,6 miljarder dollar i dagsläget, vilket även Dagens PS nyligen uppmärksammade.

Stefan Persson, med ett förflutet både som vd och styrelseordförande i familjen Perssons klädimperium H&M, är också svag för fastigheter på exklusiva adresser runt om i världen, berättar Affärsvärlden och uppger att värdet på hans fastigheter av allt att döma är högre än Balder-vd:n Erik Selins fastighetsportfölj.

Erik Selins nettoförmögenhet i fastigheter i Balder uppgår enligt AFV till strax under 39 miljarder kronor, medan Stefan Perssons 30 fastigheter som han äger via det engelska och renodlade fastighetsbolaget Ramsbury Property – som delar namn med familjen Perssons ägarbolag Ramsbury Invest – uppskattas vara värda sammanlagt drygt 41 miljarder kronor.

På det ska skulder i Ramsbury Properties dras av och nettovärdet på Stefan Perssons fastighetsinnehav hamnar då på 23 miljarder kronor, framgår det.

Stefan Persson en av Sveriges största fastighetskungar

Oavsett gör det Stefan Persson, känd som Mr H&M, till lite av en dold fastighetskung i Sverige. Han är en av de mäktigaste fastighetsinvesterarna i det tysta.

“Något som skiljer Stefan Persson åt från andra svenska fastighetsmiljardärer är den globala närvaron. Han äger fastigheter på några av de finaste adresserna i flera världsmetropoler – Ströget i Köpenhamn, Via del Corso i Rom och Oxford Street i London som exempel. I Paris ligger en av fastigheterna på paradgatan Champs Élysées. I franska versionen av monopol är det den näst dyraste gatan och ligger på motsvarande mörkblå ruta som ‘Centrum’ i den svenska upplagan av det populära brädspelet med papperspengar”, skriver AFV och förklarar att Stefan Perssons engelska fastighetsbolag liknar svenska Hufvudstaden.

Med den avgörande skillnaden att Ramsbury Properties satsar på fastigheter i världsmetropoler medan Hufvudstaden har fokus på Stockholm, även om Stefan Perssons fastighetsbolag också äger flera fastigheter på attraktiva adresser i Sveriges huvudstad.

ANNONS

“Vi har lite samma koncept men äger fastigheter globalt, bland annat i Paris, London, New York, München och Rom”, säger Lars Drangel, som jobbar nära Stefan Persson i Ramsbury Properties, till tidningen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS