Dagens PS

Sparkad bankdirektör blir ny vd för Nordea

Frank Vang-Jensen blir ny vd och koncernchef för Nordea och tar därmed ännu en revansch på Handelsbanken, där han fick sparken som vd och fick gå på dagen för tre år sedan. (Foto: TT)
Frank Vang-Jensen blir ny vd och koncernchef för Nordea och tar därmed ännu en revansch på Handelsbanken, där han fick sparken som vd och fick gå på dagen för tre år sedan. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 sep. 2019Publicerad: 05 sep. 2019

Frank VangJensen tar revansch på sin gamla arbetsgivare Handelsbanken. Blir ny Nordeachef.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Frank Vang Jensen fick sparken på dagen som vd för Handelsbanken för tre år sedan av den svenska storbankens ordförande Pär Boman.

Vang-Jensen hade bara suttit på stolen i 17 månader när han utsattes för vad som i affärspressen liknandes vid en offentlig avrättning. Han fick inte själv närvara på presskonferensen när beskedet tillkännagavs och han fråntogs sin mobil och kreditkort.

Enligt Pär Boman var Vang-Jensen oförmögen att klara vd-jobbet i SHB.

Det gick emellertid snabbt för Frank Vang-Jensen att få en gruvlig revansch på Handelsbanken när han fick ansvaret för ett affärsområde på Nordea som nästan är lika stort som hela Handelsbanken.

Han blev chef för Personal Banking i Danmark och landschef för Nordea i Danmark.

2018 utsågs Frank Vang-Jensen till chef för Personal Banking på koncernnivå i Nordea och blev medlem i koncernledningen.

Och nu blir han alltså vd och koncernchef för Nordea, berättar bankens styrelse som utsett honom till ny Nordeachef i ett pressmeddelande.

Till Di.se säger Nordnets sparekonom Frida Bratt att Frank Vang-Jensen nu gör “en comeback som heter duga”.

ANNONS

I pressmeddelandet från banken heter det:

“Frank Vang-Jensen är en erfaren bankman som omedelbart kan ta över som Nordeas koncernchef. Vi ser fram emot att börja arbeta med Frank Vang-Jensen för att fortsätta skapa tillväxt och förbättra kundupplevelsen”, säger styrelsens ordförande Torbjörn Magnusson.

“Nordea har potential som inte utnyttjas fullt ut idag. Vi måste snabbt och fortlöpande skapa nya intäkter och öka kostnadseffektiviteten. Och vi måste fortsätta att utveckla kundupplevelsen. Tillsammans med koncernledningen och våra engagerade medarbetare är jag övertygad om att vi kan frigöra all potential i Nordea”, säger Frank Vang-Jensen, som även får beröm av Nordeas avgående vd Casper von Koskull:

“Jag har känt Frank Vang-Jensen personligen sedan 2017 och haft ett nära samarbete med honom, så jag är övertygad om att styrelsen har valt rätt person och att Frank Vang-Jensen har de yrkesmässiga och personliga färdigheter som krävs för att leda Nordea till nästa nivå”, säger von Koskull, som blir kvar i banken till slutet av 2020 då han lämnar för att gå i förtidspension och Frank Vang-Jensen tar över hans vd-uppdrag.

I en analys i på Di.se med rubriken “Sluta dalta – nu krävs brutala nedskärningar” skriver tidningens Anders Hägerstrand att Frank Vang-Jensen måste rivstarta sitt jobb “med att byta ut stora delar av en kraftigt underpresterande koncernledning och göra stora effektiviseringar i koncernen. Aktieägarna kan kräva att han börjar implementera åtgärder snarast”.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS