Svenska småsparare har under november positionerat sig för fortsatta börsuppgångar och valt att ladda på med mer risk i fondportföljen.

ANNONS

November har varit fullspäckat med nyheter som har drivit på ett ökat risktagande i marknaden – och svenskarna har varit snabba på att reagera på den förändrade makrobilden.

Nätaktiemäklarna Avanza och Nordnet har sammanställt uppgifter om deras kunders fondsparande och statistiken visar att svenskarna tror på ytterliggare uppgångar. Det rapporterar DI.

”Börsen har konsekvent hittat anledningar att stiga och där har spararna hakat på”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza gör samma analys och säger att svenska sparare är trendkänsliga och ”seglar dit trenden blåser”.

Räntefonderna ryker

Under månaden har nätaktiemäklarnas kunder dragit ner rejält på sparandet i räntefonder.

Pengarna har istället flödat in aktiefonder och hos både Avanza och Nordnet är Spiltan Aktiefond Investmentbolag den mest köpta fonden.

Samtidigt har småspare sålt hedgefonder, vilka är tänkta att ge en mer säker avkastning till en högre avgift.

ANNONS
ANNONS

Frida Bratt menar att omviktningen från hedgefonder speglar den ökade optimismen hos de svenska spararna.

”Tillsammans med försäljningen av räntefonder säger det något om stämningsläget, och att man placerar sig för en fortsatt uppgång”, förklarar Frida Bratt

Läs mer: Låga fondavgifter gör rekordsnabb miljardsuccé