Dagens PS

Spänningar mellan USA och Kina sänker börserna

Det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosis potentiella besök i Taiwan och ökande spänningar i relationen mellan Kina och USA orsakar oro på marknaderna
Det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosis potentiella besök i Taiwan och ökande spänningar i relationen mellan Kina och USA orsakar oro på marknaderna. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 aug. 2022Publicerad: 02 aug. 2022

Mitt i eskalerande spänningar mellan USA och Kina över Taiwan och ökande oro över global ekonomisk avmattning, faller aktier och amerikanska aktieterminer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Större oro för en global ekonomisk avmattning och de växande spänningarna mellan USA och Kina gjorde att efterfrågan på statsobligationer ökade medan aktier och amerikanska och europeiska aktieterminer föll, det rapporterar Bloomberg.

Hongkong, Kina och Taiwan upplevde de kraftigaste aktiefallen på tre veckor. Det amerikanska representanthusets talman, Nancy Pelosi, ska landa  i Taiwan på tisdagen, hon blir den högst rankade amerikanska politikern som besöker landet på 25 år. Kina anser att Taiwan är ett kinesiskt territorium och har utlovat ett ospecificerat militärt svar på talmannens besök.

Kan kortsiktigt rubba marknader

Ayako Yoshioka, konsult på Wealth Enhancement Group sade till Bloomberg Radio att besöket kortsiktigt kan rubba marknader och att det alltid är oroande när det händer.

“Alla ögon kommer att riktas mot Kinas militär för att se hur de reagerar om Pelosi verkligen åker till Taiwan,” skrev Edward Moya, senior marknadsanalytiker för Americas vid Oanda, enligt BBC. 

Förvärrar den geopolitiska stressen

De omfattande påfrestningarna i förhållandet mellan USA och Kina förvärrar den geopolitiska stress som redan drabbar marknaderna på grund av Rysslands krig i Ukraina. Investerare håller också koll på kommentarer från tjänstemän vid den amerikanska centralbanken Federal Reserve, om behovet av höjda räntor.

Förväntningarna på hur aggressivt Federal Reserve behöver agera har sjunkit på grund av risken för  lågkonjunktur och varje förändring i uppfattning om detta kan förvärra marknades volatilitet.

ANNONS

Sjunkande priser

Utsikten att efterfrågan på olja kan minska har gjort att oljeppriset sjunkit till 94 dollar, cirka 955,75 kronor, per fat.

Oljefrö- och spannmålsterminer sjönk efter att det första spannmålsfartyget lämnade Ukraina sedan Rysslands invasion, vilket antyder att det kan bli en viss lättnad på den ansträngda globala livsmedelsmarknaden.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS