Under måndagen stängs den största rörgasledningen från Ryssland till Tyskland av i tio dagar för underhåll – Europa fruktar nu ett längre stopp.

ANNONS

Enligt plan ska rörledningen som transporterar gas från Ryssland till Tyskland, för övrigt den enskilt största, stängas av i dag, måndag, för tio dagars underhåll.

”Gasledningen Nord Stream 1 transporterar 55 miljarder kubikmeter (bcm) per år gas från Ryssland till Tyskland under Östersjön. Det kommer att genomgå underhåll från 11 till 21 juli”, skriver Reuters.

Nyhetsbyrån uppger att oron sprider sig i Europa bland regeringar, marknader och företag att det ska leda till ett längre gasstopp än vad som är planerat på grund av kriget i Ukraina.

Tysklands ekonomiminister Robert Habeck tror att ryssarna hittar en anledning till att strypa gasförsörjningen till landet längre än vad som är planerat. Det skulle inte alls förvåna honom, säger han i ett uttalande.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov tillbakavisar att Ryssland använder olja och gas som politiska påtryckningsmedel.

Samtidigt har Ryssland helt stängt av sina gasleveranser till flera europeiska länder som straff för att de vägrar följa Kremls dekret att betala för gasen i rubel.

”De senaste månaderna har visat en sak: Putin känner inte till några tabun. Ett fullständigt stopp för gasförsörjningen genom Gasledningen Nord Stream kan därför inte uteslutas”, säger Timm Kehler, vd för den tyska branschorganisationen Zukunft Gas, till Reuters.

Nederländernas energiminister Rob Jetten varnar för konsekvenserna av ett ryskt gasstopp till Tyskland, det får effekter på ”hela nordvästra Europa”, säger han.

Om Nord Stream 1 stängs av skulle det även drabba Rysslands ekonomiskt, som då förlorar betydande gasintäkter.

ANNONS
ANNONS

Rysslands finansministerium räknar med olje- och gasintäkter på 393 miljarder rubel i juni, vilket uppges vara 6,4 miljarder dollar mer än planerat i budget.

För juli räknar Ryssland med 259 miljarder rubel mer än beräknat på landets gas- och oljeaffärer.

Läs även: Putins glädje: Rekordvinst på olja och gas för Ryssland [Dagens PS]