Dagens PS

Spänd oro i Europa – jättegasledning stängs av

Europa
Under måndagen stängs den största rörgasledningen från Ryssland till Tyskland av i tio dagar för underhåll – Europa fruktar att Ryssland hittar en anledning att strypa gasförsörjningen längre än så. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 juli 2022Publicerad: 11 juli 2022

Under måndagen stängs den största rörgasledningen från Ryssland till Tyskland av i tio dagar för underhåll – Europa fruktar nu ett längre stopp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt plan ska rörledningen som transporterar gas från Ryssland till Tyskland, för övrigt den enskilt största, stängas av i dag, måndag, för tio dagars underhåll.

“Gasledningen Nord Stream 1 transporterar 55 miljarder kubikmeter (bcm) per år gas från Ryssland till Tyskland under Östersjön. Det kommer att genomgå underhåll från 11 till 21 juli”, skriver Reuters.

Nyhetsbyrån uppger att oron sprider sig i Europa bland regeringar, marknader och företag att det ska leda till ett längre gasstopp än vad som är planerat på grund av kriget i Ukraina.

Tysklands ekonomiminister Robert Habeck tror att ryssarna hittar en anledning till att strypa gasförsörjningen till landet längre än vad som är planerat. Det skulle inte alls förvåna honom, säger han i ett uttalande.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov tillbakavisar att Ryssland använder olja och gas som politiska påtryckningsmedel.

Samtidigt har Ryssland helt stängt av sina gasleveranser till flera europeiska länder som straff för att de vägrar följa Kremls dekret att betala för gasen i rubel.

“De senaste månaderna har visat en sak: Putin känner inte till några tabun. Ett fullständigt stopp för gasförsörjningen genom Gasledningen Nord Stream kan därför inte uteslutas”, säger Timm Kehler, vd för den tyska branschorganisationen Zukunft Gas, till Reuters.

Nederländernas energiminister Rob Jetten varnar för konsekvenserna av ett ryskt gasstopp till Tyskland, det får effekter på “hela nordvästra Europa”, säger han.

ANNONS

Om Nord Stream 1 stängs av skulle det även drabba Rysslands ekonomiskt, som då förlorar betydande gasintäkter.

Rysslands finansministerium räknar med olje- och gasintäkter på 393 miljarder rubel i juni, vilket uppges vara 6,4 miljarder dollar mer än planerat i budget.

För juli räknar Ryssland med 259 miljarder rubel mer än beräknat på landets gas- och oljeaffärer.

Läs även: Putins glädje: Rekordvinst på olja och gas för Ryssland

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS