De omvända vinstvarningarna väntas dugga tätt när rapporterna från Stockholmsbörsen bolag börjar droppa in. 

ANNONS

”Rapportfloden för det andra kvartalet var något slags rekord i positiva överraskningar, men det var i förhållande till kraftigt nedskruvade förväntningar. Nu är det något slags rekord i positiva vinstvarningar”, säger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall till SvD Näringsliv.

Han pekar ut Byggmax, Thule och Kindred som vinnare i pandemin.

Andra bolag, som haft och har det tuffare, återfinns i såväl oljeindustrin som besöksnäringen.

Här är det fortsatt kris

Flygbolag som Norwegian och SAS tampas fortfarande med passagerar-ras. Det gör även hotellbranschen där Scandic är ett av bolagen som sett hotellbesökarna lysa med sin frånvaro som en följd av virusutbrottet.

Det här har dock inte hindrat aktiesparare från att bottenfiska bolagen, många passar på att köpa aktier billigt, visar siffror som SvD tagit del av från nätmäklaren Nordnet.

Hos konkurrenten Avanza är det banker som lockar mest.

Räknar med utdelningsfest

”Där hoppas man sannolikt på förhållandevis saftiga utdelningar nästa år”, skriver privatekonom Johanna Kull, enligt SvD som även uppger att stora techbolag, oberoende av branta kursfall, fortsätter attrahera börsens privatsparare.

ANNONS
ANNONS

Bland dessa kan nämnas Tesla-aktien som enligt Johanna Kull nu tankas i en utsträckning av aldrig tidigare skådat slag.

Det finns, framgår det, stora förväntningar på börsbolagen inför rapportperioden för tredje kvartalet. Men på industrijättar med omfattande export finns inga större förhoppningar. Kronförstärkningen spökar och där säljer många just nu av sina innehav, enligt experterna.

Läs även: Prisade börsprofilen: Så hittar jag aktievinnarna [DagensPS.se] »