Trenden med Spac-bolag i USA fortsätter bara att öka i popularitet. Fjolårssiffrorna är redan slagna, och nu är gränsen på 100 miljarder dollar sprängd för 2021.

Trenden med spac-börsnoteringar fortsätter i USA. Spac står för special purpose aquisition companies, och innebär att man börsnoterar ett bolag utan en egentlig verksamhet, men med kapital i syftet att slå sig samman med eller förvärva ett onoterat bolag som vill komma ut på börsmarknaden.

2020-siffrorna slogs redan i mars

Under 2020 genomfördes 248 spac-transaktioner till ett värde av 83,334 miljarder dollar i USA, vilket var runt hälften av alla börsnoteringar i landet. De siffrorna för 2021 slogs redan i mars, och nu i fredags 16 april gick Spac-transaktionerna i USA över 100 miljarder dollar, enligt data från Spac Insider.

Snittvärdet per Spac uppgår till 324,7 miljoner dollar, vilket är något lägre än fjolårets siffra på 336,1 miljoner dollar.

Bure blev först i Sverige

Till Sverige har spac-trenden också kommit. I slutet av mars noterades Sveriges första spac-bolag, då ACQ gjorde börsdebut, ett bolag som investmentbolaget Bure står bakom. Bolaget kan nu handlas på börsen, och lämnade nyligen sin första delårsrapport där man gick minus 0,6 miljoner kronor.

”I samband med börsnoteringen kapitaliserades bolaget med 3,5 miljarder kronor. Målsättningen är att inom 36 månader hitta ett målbolag att förvärva. Vi kommer leta efter ett hållbart nordiskt kvalitetsbolag med ett bolagsvärde uppgående till 3-7 miljarder kronor”, säger Bures vd Henrik Blomquist i delårsrapporten.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Förvärvsfesten fortsätter: ”Utan motstycke”