Dagens PS

Smörgåsbutik fick börsvärde på 100 miljoner dollar: Tre åtalas

Smörgåsbutik
USA:s justitiedepartement åtalar tre män för bedrägeriet kring en smörgåsbutik. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 sep. 2022Publicerad: 27 sep. 2022

Tre män åtalas för ett misstänkt bedrägeri där de börsnoterade en liten smörgåsbutik och pumpade upp börsvärdet till 100 miljoner dollar, motsvarande drygt en miljard kronor, rapporterar Wall Street Journal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hometown International, vars aktie började handlas 2019, hade en försäljning på endast 35 748 dollar på två år, men hade ett börsvärde på över 100 miljoner dollar.

Bolaget var ett holdingbolag som drev en liten smörgåsbutik i Paulsboro, New Jersey, Your Hometown Deli – en butik som förlorade pengar. Det hela uppmärksammades av investerare som tyckte det hela såg lite… fuffens ut.

“Den största aktieägaren är också VD/ekonomichef/kassör och en direktör råkar också vara brottningstränare på gymnasiet som ligger intill delin. Pastramin måste vara fantastisk”, skrev hedgefond-förvaltaren David Einhorn i ett brev till sina investerare, och använde bolaget som ett exempel på att “marknaden är splittrad och är möjligen på väg att gå sönder helt.”

Sålde aktier för att pumpa priset

Uppmärksamheten drog också till sig ögon från de federala myndigheterna i USA, som under måndagen åtalade tre män för bedrägeri. Männen ska enligt åtalet från USA:s justitiedepartement ha orkestrerat försäljningen av miljontals Hometown International-aktier till sig själva och familjemedlemmar, vänner och bekanta, samtidigt som de behöll kontrollen över alla aktier.

Sedan ska de ha sålt aktier på den öppna marknaden och mellan sig själva, för att pumpa upp priset och få aktien att se ut som att den handlades aktivt. Åklagaren säger att olaglig handel pumpade upp Hometown Internationals aktie med nästan 940 procent – från cirka 1,25 dollar till nästan 13 dollar per aktie.

Lyckades med ett omvänt förvärv

Bedrägeriet ska enligt åklagaren ha haft syftet att få till ett så kallat omvänt förvärv, där ett privat bolag köper upp ett börsnoterat bolag och tar dess plats på börsen – vilket man också lyckades med då Hometown International i april gick ihop med bioplastbolaget Makamer Holdings.

ANNONS

Männen ska ännu inte ha sålt sina aktier för att plocka ut vinsten, och kommer kanske aldrig att hinna göra det. Åklagaren begär nämligen att alla vinster från bolaget ska beslagtas. Samma män ska ha gjort ett liknande bedrägeri kring ett annat bolag, E-Waste. Även dessa pengar vill åklagaren beslagta.

De två ägarna till den lilla smörgåsbutiken är inte med i åtalet, de ska inte ha haft något med Hometown International att göra alls, förutom att ha gått med på att det bildades ett holdingbolag.

Läs även: JPMorgans vd kallar krypto för Ponzi-bedrägeri

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS