Dagens PS

Skuggbanker – nästa på tur i bankkrisen?

skuggbanker
De konventionella bankerna tappar andelar på marknaden när bland annat skuggbanker växer i styrka. (Foto: Facebook)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 07 apr. 2023Publicerad: 07 apr. 2023

Så kallade skuggbanker och olika slags finansiella institutioner ökar snabbt i styrka och håller nu hälften av världens totala finansiella tillgångar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Problemet som dessa skuggbanker nu handskas med är höjda räntor, problem som kan spridas till traditionella banker.

Olika slags skuggbanker och andra finansiella institutioner får allt mer inflytande på den globala finansmarknaden eftersom många bankkunder har gått över till nya alternativ sedan deras traditionella banker inte kunde erbjuda bra villkor.

Det nya segmentet har vuxit ordentligt sedan finanskrisen 2008, och ser en årlig ökning med sju procent och håller nu runt hälften av de globala finansiella tillgångarna, vilket var 239 biljoner dollar för två år sedan, en uppgång på 42 procent sedan 2008, skriver CNN.

Skuggbanker kan får problem med räntor

Det stora problemet för skuggbankerna är nu att räntorna stiger – vilket om det leder till problem för de finansiella institutionerna – även kan spridas till mer traditionella banker.

De nya “icke-bankerna” har inte samma slags insyn av myndigheter som vanliga banker har, eftersom skuggbankerna inte förväntar sig att bli räddade av regeringar vid en stundande kollaps, vilket oroar både Bank of America och Internationella valutafonden, som båda uppger att detta kan vara början på nästa bankkris.

“Det innebär att myndigheterna har begränsade verktyg för att minska riskerna att det sprider sig”, uppgav det amerikanska kreditvärderingsinstitutet S&P Global Ratings nyligen.

Vill se striktare regler

Internationella valutafonden vill nu se striktare regler för “icke banker”-sektorn som bland annat gäller hur deras tillgång till likviditet ser ut.

Kopplingen mellan konventionella banker och skuggbanker är viktigt eftersom det handlar om förtroende för hela banksektorn.

Om det drabbas på en sida kan det snabbt spridas och dra ner hela systemet i fallet.

“Denna spridningsrisk bör inte underskattas”, uppger S&P Global Ratings i sin rapport.

Läs även: Credit Suisse-krisen var nära katastrof för Schweiz

Läs även: Wall Street – osäker riktning framöver

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS