ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Skräckindex visar: Extrem rädsla på USA-börsen

Uppdaterad: 13 mars 2023Publicerad: 13 mars 2023
Fear & Greed Index indikerar att det just nu är extrem rädsla som driver USA:s börsmarknad
Dow Jones fortsätter upp på Wall Street. (Foto: TT)

Vilken känsla är det som driver aktiemarknaden just nu, rädsla eller girighet? Fear & Greed Index indikerar extrem rädsla på USA:s börsmarknad.

ANNONS
ANNONS

CNN:s Fear & Greed Index, rädsla och girighet, är ett sätt att mäta rörelserna på aktiemarknaden och om aktier är korrekt prissatta, det skriver CNN.

Mäter temperaturen på marknaden

Teorin bygger på logiken att överdriven rädsla tenderar att driva ned aktiekurser och att överdriven girighet tenderar att göra det motsatta.

När USA-indexet S&P 500 ligger över sitt genomsnitt för de föregående 125 handelsdagarna ses det som ett positivt momentum, ligger det under tyder det på att investerare är nerviga.

På marknaden kan avkastningen för ett litet antal stora aktier göra att marknadens avkastning blir skev, varför det är viktigt att veta hur många aktier som går bra jämfört med hur många som går dåligt.

ANNONS
ANNONS

Minskad handelsvolym

På New York Stock Exchange finns tusentals aktier som aktivt köps och säljs varje dag. När det går bra för de flesta aktier är det ett tecken på hausse.

När antalet aktier som stiger är lågt jämfört med antalet aktier som faller är det ett tecken på baisse. Fear & Greed Index ser minskande handelsvolym som en signal för rädsla.

Volatility index

Det mest kända måttet på marknadssentiment är CBOE Volatility Index, VIX, som mäter prisförändringar, eller volatiliteten, i S&P 500:s indexoptioner under kommande 30 dagar.

När aktier faller stiger VIX och när den bredare marknaden stiger sjunker ofta VIX, nyckeln är dock att titta på indexen över tid.

På tjurmarknader tenderar VIX att vara lägre och på björnmarknader tenderar det att vara högre, Fear & Greed Index ser ökad marknadsvolatilitet som ett tecken på rädsla.

ANNONS

Just nu styr rädslan

Obligationer är mindre riskfyllda än aktier och Fear & Greed Index ser ökad efterfrågan på obligationer som en signal om rädsla.

Fear & Greed Index ligger just nu på Extrem rädsla, på väg mot rädsla. För en vecka sedan låg det på neutral och för en månad sedan på girighet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: USA:s börsmarknad just nu extremt girig

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här