Dagens PS

Skistar höjer liftkorten igen – finansprofiler reagerar

Skistar har gått starkt på börsen såväl som i verksamheten i år. Nu har skidkoncernen berättat hur man tänker kring liftkortspriserna inför kommande säsong.
Skistar har gått starkt på börsen såväl som i verksamheten i år. Nu har skidkoncernen berättat hur man tänker kring liftkortspriserna inför kommande säsong.(Foto: Lars Pehrson/SvD/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Skistar har nu slagit fast hur stora prishöjningarna på liftkorten blir inför kommande vintersäsong. Nivån väcker reaktioner från finansprofiler på X.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skistar (börskurs Skistar) har en stark vinter- och börssäsong bakom sig.

Skistars aktie har gått starkt

Aktien är upp över 30 procent sedan årsskiftet och verksamheten passerade för första gången en miljard i rörelseresultat i senaste kvartalsrapporten.

“Vi har de senaste åren haft en kraftig tillväxt med nya affärer och intäktströmmar, till exempel växer vi med ett större ägandeskap med våra hotel, men också i vår retail-verksamhet och med vårt egna varumärke EQPE”, berättade vd Stefan Sjöstrand när han intervjuades som Veckans börsprofil i Dagens PS tidigare i våras.

Nu har den börsnoterade skidkoncernen berättat hur man tänker kring skipassen, det vill säga liftkortspriserna, inför nästa vinter. Planen är en höjning inför säsongen 2024-2025 på i snitt 5,8 procent.

“Generellt sett har vi, precis som många andra företag, kostnadsökningar kopplade till valutan då många av våra inköp direkt påverkas av detta eller att våra leverantörer påverkas av det. Till exempel har euron sedan den 28 maj 2021 (då 10,13) gått upp 15 procent (idag 11,65)”, skriver Linda Morell, PR-chef till Finwire media i ett mail.

ANNONS

Senaste nytt

“Bara en liten del av semesterkassan”

Höjningen uppmärksammas av bland annat Nicklas “Investeraren” Andersson, sparekonom på nätmäklaren Montrose.

ANNONS

“Skistar höjer priserna på liftkort med plus 5,8 procent i snitt inför den stundande vintersäsongen. Ifjol var snitthöjningen plus 5,4 procent”, skriver Nicklas Andersson på X, tidigare Twitter.

Prishöjningen får Johanna Kull, Hållbarhetsansvarig på Carnegie Private Bank, att reagera.

“Utvecklingen de senaste åren är magstark minst sagt. Framförallt då utbyggnaden av liftkapacitet inte har hängt med”, skriver Johanna Kull i X-tråden med tillägget att hon alltid brukar försvara Skistar.

Skistars vd Stefan Sjöstrand gav sin syn på liftkorts-diskussionen till Dagens PS tidigare i våras.

“Om någon tycker att priset på skipass är högt tycker jag det bör få en mer nyanserad diskussion då den endast är en liten del av den totala semesterresan, men också bör sättas i relation till vad man får för pengarna och andra aktiviteter såsom exempelvis golf, entré i en nöjespark, lekland och så vidare. Vad man också glömmer i denna diskussion är att barn upp till 7 år åker helt gratis”

Skistar kommer med sin nästa rapport 20 juni.

Läs mer:

Skistar nyinvesterar 598 miljoner. Dagens PS

ANNONS

Skistars resultat övertygar: “Glädjande”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS