Nu blir skidoperatören Vail Resorts majoritetsägare i schweiziska Andermatt-Sedrun Sport AG och gör därmed entré i de europeiska skidbackarna. Det framgår av ett pressmeddelande som gick ut under måndagen. 

ANNONS

Via ett pressmeddelande uppger den schweiziska skidorten Andermatt-Sedrun att den amerikanska vintersportjätten Vail Resorts köper 55 procent av skidorten för närmare 149 mijoner schweiziska franc, motsvarande 1,5 miljarder kronor.

Skapar en skidby i världsklass

Ett partnerskap som inte bara gör Vail Resorts till majoritetsägare utan även blir företagets inträdesbiljett till de europeiska skidorterna. Sedan tidigare äger och driver bolaget fyrtio skidorter i USA, Kanada och Australien.

Nu är tanken att Vail Resort tillsammans med Andermat-Sedrun ska expandera och förbättra den populära vinterdestinationen och långsiktigt skapa en skidby i världsklass.

Som ett led i det har man öronmärkt 110 miljoner till såväl nya skidliftar, snökanoner och annan infrastruktur som uppdateringar av gastronomi- och nöjessegmentet på orten. Något som påskyndar det förändringsarbete som Andermatt-Sedrun redan befinner sig mitt i.

Erfarenhet av lyxiga skidorter

Självklart gynnar det även Andermat-Sedrun att få en partner av Vail Resorts kaliber i termer av erfarenhet från lyxiga vinterdestinationer. Nu hoppas man att turismen till orten ska öka.

Man tror även att samarbetet ska kunna ge skidorten ett välbehövligt ansiktslyft.

”Genom sin djupa expertis och erfarenhet av att framgångsrikt driva integrerade skidresorter samt att nå ut till kunder kommer ge Andermatt-Sedrun en ordentlig boost”, säger Samih Sawiris, majoritetsägare i ASA.

På Vail Resorts ser man i sin tur fram emot att äntligen få starta upp en anläggning i Europa.

”Vi är stolta över att lägga till denna fantastiska schweiziska destination till vårt nätverk över resorter i världsklass”, sade Kirsten Lynch, CEO vid Vail Resorts i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Noll klimatavtryck till 2030

Båda bolagen delar även ambitionen att minska klimatavtrycket och bevara naturen. Vail Resort via sin klimatsatsning ”Commitment to Zero” och Andermatt med ”Andermatt Responsible”,  där ett av målen är att kunna erbjuda helt koldioxidfria skidanläggningar lagom till 2030.

Nu väntar beslut gällande den framtida organisationsstrukturen. Under tiden rullar driften av anläggningen i Andermatt- Sedrununder för säsong 2021/22 på som vanligt  för både anställda och skidsugna turister. Detta till och med den 1 maj.

Läs även: Skistar slår rekord – fler besökare än innan pandemin [Dagens PS]