Börsen har gungat fram och tillbaka på sistone. Enligt experterna kan volatiliteten hänga kvar de närmaste månaderna.

ANNONS

Efter ett uttalande av USA:s finansminister Janet Yellen om stigande räntor tidigare i veckan, som Dagens PS skrev om,  backade börserna i USA och Europa – innan de under onsdagen steg igen.

Den volatiliteten kan bli ett återkommande fenomen menar tre börsexperter som Di har pratat med.

”Det pågår en jakt i marknaden på vinnarna efter pandemin, och då får vi den typen av rotation med vinsthemtagningar i coronavinnare som teknik- och spelbolag, och inflöden till cykliska bolag som gynnas av högre tillväxt”, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, till Di. 

Vaccin ger bra effekt

Hon lyfter vaccineringarna som ett exempel till varför hon är positiv till aktier framöver.

Samtidigt ser hon framför sig en ganska dämpad uppgång där det krävs något extra för att det ska bli ytterligare breda börslyft.

”Bankaktier kan lyfta på högre räntor, medan sektorer som industri och material gynnas av högre tillväxt och ökade investeringar”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Svajig börs vanligare 

Även Johan Hagbarth, placeringsstrateg på SEB, säger att en svajig börs kommer bli en vanlig syn framöver.

”Jag kan snarare tycka att det varit förvånande få bakslag under en period för det hör ju till börsen. Särskilt när vi nu är i en övergång mellan olika faser så tar det ett tag för marknaden att hitta ett nytt jämviktsläge”, säger han.

Billigt kapital

Linda Lyth, investeringsstrateg på Söderberg och Partners säger att det finns ”gott om likviditet och billigt kapital samtidigt som prognosbilden successivt skruvas upp i takt med att verkligheten överträffar förväntningarna”, vilket enligt henne är ett styrketecken.

Samtidigt lägger hon till att ”ju längre in återhämtningen vi kommer desto tuffare blir jämförelsetalen och samtidigt kommer centralbankerna troligen behöva börja kratta för nedtrappat penningpolitiskt stöd”.

”Det är långt ifrån lika med att konjunkturen behöver försämras, men det föder en osäkerhet som marknaden ogillar.”

Läs mer: Swedbank: Skakig börssommar väntar

ANNONS
ANNONS