Priset på timmer kan vara på väg ner igen, om man får tro svängningarna på marknaden. Amerikanska timmerterminer har sjunkit kraftigt den senaste tiden. 

ANNONS

Timmerterminerna i USA har gått ner från mer än 1 300 dollar per 1000 board feet (motsvarande cirka 5 400 kronor per kubikmeter) till 604,5 dollar i onsdags. Det skriver Bloomberg. Det är ett ras på 46 procent bara i år.

Kevin Mason, verksamhetschef på ERA Forest Products Research, säger till Bloomberg att timmermarknaden nu störtdyker. Det är den allmänna ekonomiska oron som påverkar bilden, tillsammans med sjunkande huspriser i räntehöjningarnas spår.

Mason tror att terminerna kan sjunka så lågt som till 400 dollar per 1000 board feet (motsvarande 1656 kronor per kubikmeter)

Timmerterminer påverkas av huspriser

Som Dagens PS tidigare har rapporterat har virkespriserna rusat i hela världen. Nu sjunker uppenbarligen förväntningarna, vilket kan betyda att även priserna är på väg att sjunka framöver.

Att terminerna steg så kraftigt under 2021 berodde bland annat på att allt fler passade på att renovera sina hem under coronapandemin, särskilt i USA. Om huspriserna nu sjunker kan intresset för renoveringar avta något, menar han.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Majs ökar – matpriser upp efter kriget [Dagens PS]
Guldpriset nu det högsta på en månad [Dagens PS]