ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Sista dagen: Tvångsinlösen kan vänta Swedish Match

Uppdaterad: 25 nov. 2022Publicerad: 25 nov. 2022
Ryssland
Philip Morris, som numera äger Swedish Match, hade största intäkterna på den ryska marknaden i fjol, enligt rapporten i artikeln. (Foto: TT)

Nu är det dags för Swedish Match aktieägare att acceptera Philip Morris bud och lämna in sina aktier, de som vägrar kan stå inför en lång process.

ANNONS
ANNONS

I dag, fredag, går den förlängda acceptperioden för Philip Morris bud på Swedish Match ut, det rapporterar Dagens Industri.

Vägrarna kan få bättre betalt

Philip Morris äger nu 86 procent av Swedish Match men har som mål att nå en ägarandel på 90 procent så att de kan avnotera aktien från Stockholmsbörsen.

Om Philip Morris inte når gränsen på 90 procent väntar tvångsinlösen och beslut i en skiljenämnd för de aktieägare som inte velat acceptera budet.

”Det kan ta ett halvår eller så kan det pågå i två år, beroende på hur komplicerad processen blir”, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna till Di.

Processen kan sluta med att aktieägarna vars aktier tvångsinlöses får bättre betalt än de 116 kronor per aktie som Philip Morris erbjuder.

ANNONS
ANNONS

Det är komplicerat

Sverre Linton menar att den möjligheten finns men att det är komplicerat och beror på hur stor oenighet som råder om priset.

”När det kommer till ett bud brukar botten sättas vid budkursen, men skiljenämnden kan komma fram till att vissa aktier faktiskt är värda mer”, säger Sverre Linton till Di.

Så länge aktierna är inlåsta i tvångsinlösningsprocessen får dessutom aktieägarna en liten räntekompensation, det skriver Di.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Köpet av Swedish Match får grönt ljus

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här