Dagens PS

Siemiatkowski in i Musks AI-bolag

Elon Musks AI-bolag xAI har fått en ny delägare i form av Klarna-grundaren Sebastian Siemaitkowskis investmentbolag Flat Capital som är noterat på Stockholmsbörsen.
Elon Musks AI-bolag xAI har fått en ny delägare i form av Klarna-grundaren Sebastian Siemaitkowskis investmentbolag Flat Capital som är noterat på Stockholmsbörsen.(Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Sebastian Siemiatkowskis investmentbolag Flat Capital har slagit till på en ny investering i Elon Musks nystartade AI-bolag xAI.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

11 miljoner kronor skjuter Klarna-grundarens Flat Capital (börskurs Flat Capital) in i AI-bolaget som grundades 2023 av Elon Musk och syftar till att “utveckla och leda revolutionerande AI-teknologier” enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Upp 28 procent sedan årsskiftet

Nyheten får bolagets börskurs att stiga drygt sex procent i den tidiga onsdagshandeln.

Investmentbolaget har haft ett bra år på börsen, upp 28 procent sedan årsskiftet, trots att den senaste kvartalsrapporten var “medioker”.

Nu har man alltså adderat ett nytt bolag till portföljen.

“Sedan xAI grundades i juni 2023 har bolaget på kort tid hunnit lansera och utveckla flera AI-modeller. Kapitalet från finansieringsrundan förväntas användas till att driva infrastrukturförbättringar, produktutveckling, bygga en stark organisation, samt att accelerera forskning och utveckling av framtida AI-teknologier, för att inom en snar framtid kunna lansera xAI:s första produkter till marknaden”, berättar Flat Capital om sin senaste investering.

“Vad kan Elon Musk skapa med 6 miljarder dollar”

Hanna Andreen, vd på Sebastian Siemiatkowskis investmentbolag är förväntansfull inför xAIs framtid.

ANNONS

“Vad kan Elon Musk skapa med 6 miljarder dollar och access till några av världens bästa talanger inom AI? Någonting stort, tror vi. Därför är det så spännande att vara med på den resan och säkra exponering till ett av världens mest lovande bolag inom AI.”, säger hon i bolagets pressmeddelande.

Flat Capitals andel blir dock förhållandevis liten.

“Bolaget annonserade den 26 maj en finansieringsrunda på 6 miljarder dollar med deltagande från bland annat Sequoia Capital, Andreessen Horowitz och Valor Equity Partners. Flats investering görs genom ett så kallat Special Purpose Vehicle (“SPV”) och innebär marknadsmässiga förvaltningskostnader”, preciserar Flat Capital upplägget.

Läs mer:

Musks AI-bolag gör sig redo för kommersiella marknaden. Dagens PS

Musk har hemligt AI-projekt – ännu ett mystiskt X. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS