Dagens PS

Shopify utmanar Amazon på miljardmarknad

Shopifys logotyp.
Kan Shopify utmana Amazon och vinna e-handelsjättarnas förtroende? (Foto: Justin Tang / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

Enligt den legendariska tech-analytikern Mark Mahaney på Wall Street kommer mjukvarujätten Shopify att växa kraftigt när de växlar upp och börjar ta kunder bland e-handelns storföretag. På så vis kommer de att låsa upp en marknad, värderad till nästan 9 000 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan lanseringen 2006 har e-handelsplattformen Shopify byggt upp en rörelse värd nästan 900 miljarder kronor genom att “beväpna rebellerna”, skriver Fortune.

De har satt en webbshop i händerna på varje mamma med ett hobbyprojekt och i dag kan vem som helst ha en egen e-handel, oavsett om du säljer kläder eller blomsterarrangemang på nätet.

Nu väntar nästa stora möjlighet – att vara med och bestycka handelns stora aktörer, från globala leksaksföretag till skojättar.

Det betyder att bolaget står inför en enorm möjlighet i form av marknad på 850 miljarder dollar. 

Legend från Wall Street ser uppsida i aktien

Tech-analytikern Mark Mahaney och hans kollegor ser därför en stor uppsida i Shopify. De uppgraderade nyligen aktien till betydet “överlevererar”, och tycker att ett rimligt pris för aktien är 75 dollar, jämfört de 64 dollar som de handlades för då.

En stor del av uppsidan kommer just från Shopifys arbete med att locka till sig storkunderna, vid sidan av sitt redan framgångsrika arbete med att leverera till små och mellanstora företag.

Mahaney har, genom att intervjuer, listat ut att storföretagen Matel och Steve Madden redan börjat jobba med Shopify.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kunderna ser ljust på Shopifys framtid

“Återförsäljare som använder Shopify ser ljust på Shopifys förmåga att nå de stora kunderna. De flesta tror att man under de senaste 3-4 åren har lyckats bygga funktioner som löser problem för stora företag inom e-handel”, skriver Mark Mahaneys analysteam.

Samma återförsäljare berättare också att migreringen till Shopify har blivit smidigare och att en styrka är att man kan välja ut de verktyg från Shopify som passar en bäst.

Vill du bara ha utcheckningsfunktionen Shop Pay? Då kan du få det.

Shopify vs Amazon

Samtidigt som Shopify tar sikte på ett nytt kundsegment så fortsätter bolaget att utmana den verkliga jätten inom e-handel, Amazon. Företagets grundare, Tobias Lutke, sa en gång att “Enligt Amazons världsbild är handlarna värdelösa, det är bara fabriker och konsumenter som spelar roll. Allt däremellan ser Jeff Bezos bara som möjligheter till tillväxt för Amazon.”

Men under de senaste åren har bolagen hittat sätt att samarbete.

Har de vad som krävs?

ANNONS

Nu kan Shopifys användare sälja sina varor genom Amazon också och de kan integrera Amazons betaltjänst “Buy with Prime” i sina webbshoppar.

I och med att Shopify nu har siktet inställt på att plocka nya kunder bland de största återförsäljarna inom e-handeln så lär den största konkurrensen mellan Amazon och Shopify däremot ligga framför bolagen. Frågan är bara om Shopify har det som krävs för att utmana marknadens gigant.

Läs mer: Två års kräftgång bruten i e-handeln. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS