Shell lovar att fortsätta leverera naturgas till sina europeiska kunder trots att ryska Gazprom börjar strypa leveranserna till bolaget under onsdagen.

ANNONS

Shell har sagt att man kommer använda naturgas från andra leverantörer och samtidigt arbeta med att fasa ut ryska energikällor, enligt BBC.

Bolaget går inte med på de ”nya betalningsvillkor som fastställts av Gazprom”, som inkluderar skapandet av ryska bankkonton.

Shell lovar att fortsätta leverera naturgas

”Vi kommer att arbeta för att fortsätta leverera till våra kunder i Europa genom vår mångsidiga portfölj av gasförsörjning”, uppgav en talesman för Shell.

Även danska Ørsted och holländska Gasterra blir utan rysk gas eftersom bolagen precis som Shell vägrar betala i rubel och därmed hamnar på listan av allt fler länder och bolag, som får leta naturgas på andra marknader utanför Ryssland.

Europa får omkring 40 procent av sin naturgas från Ryssland där vissa länder är mer beroende än andra av den ryska gasen, där plötsliga störningar därmed kan få stora ekonomiska konsekvenser för några av länderna.

Att EU vill dumpa det ryska beroendet råder det ingen tvekan om, särskilt efter måndagens beslut att minska den ryska oljeimporten med 90 procent fram till årsskiftet.

Leder till högre priser

Samtidigt leder nedskärningarna av olja- och gas till högre priser på de fossila energikällorna, vilket ger fortsatt klirr i kassan för Vladimir Putin.

”Ryska volymer kan minskas gradvis men de kompenseras av högre totala priser”, uppger Nathan Piper, chef för olje- och gasforskning på Investec.

ANNONS
ANNONS

I slutet av mars uppgav Ryssland att ”ovänliga länder” skulle behöva betala för sin olja och gas i rubel. Importörerna ska betala i euro eller dollar till ett konto hos Gazprombank i Schweiz och sedan omvandla valutorna till rubel på ett andra konto i Ryssland.

Den största delen, 97 procent, av gasleveransavtalen med Gazprom föreskriver betalning i euro eller dollar.

Läs även: Finland förberett på ryskt gasstopp [Dagens PS]