Dagens PS

SHB:s två nya småbolagsfavoriter – tre slängs ut

Catena fastigheter är en av de tre aktier som får lämna Handelsbankens lista på småbolagsfavoriter. Istället plockas en ny fastighetsaktie in till listan som nu består av totalt fem aktier.
Catena Fastigheter är en av de tre aktier som får lämna Handelsbankens lista på småbolagsfavoriter. Istället plockas en ny fastighetsaktie in till listan som nu består av totalt fem aktier. (Foto: Catena)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Storbanken Handelsbanken har bantat sin lista av småbolagsfavoriter från sex till fem aktier. Bland annat får en it-konsult lämna och en Lundberg-aktie ta plats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan gjorde Aktiespararna och Swedbank (börskurs Swedbank) det. Nu följde Handelsbanken (börskurs Handelsbanken) efter.

Bara tre månader på småbolagslistan

Det handlar om att gallra och sommarstäda bland aktierna som får ta plats i modellportföljerna med de bästa aktierna i småbolagskategorin. Eller Småbolagslistan som Handelsbanken kallar det:

“Vår småbolagslista innehåller några av våra aktiefavoriter bland de mindre och medelstora svenska bolagen”, beskriver banken.

Småbolag toppar 25 års fondavkastning

Svenska småbolag leder fondligan, trots de senaste två årens motgångar, när 25 års avkastning summeras.

Senaste uppdateringen gjordes i mitten av mars då sex aktier kvalade in. Ett av de småbolag som då tog plats var fastighetsbolaget Catena (börskurs Catena).

Fastighetsbolaget säljs nu ut till förmån för en sektorkollega där Handelsbanken ser större potential.

“Genom inträdet av Catena för tre månader sedan tog vi för första gången in ett fastighetsbolag på Småbolagslistan, och vi vill ha fortsatt exponering mot sektorn. Efter en stark utveckling och sänkta rekommendationer för aktien ersätter vi Catena med Atrium Ljungberg (börskurs Atrium Ljungberg). Den sistnämnda aktien har gått sämre än sektorn och vi menar att oron för bolagets exponering mot Stockholm är överdriven”, resonerar Handelsbanken i en kommentar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

“Borde omvärderas”

Ut ur portföljen åker även it-konsulten Tietoevry (börskurs Tietoevry) som haft en tuff vår både på och utanför börsen givet det stora dataintrånget tidigare i våras.

“Vi såg stor potential att dolda värden skulle komma fram via en uppdelning av bolaget, men då styrelsen har dragit en annan slutsats i ett sent skede och stoppat planerna för avknoppningar ser vi inte lika positivt på aktien och väljer att ta ut den ur Småbolagslistan”, skriver Handelsbanken.

Även MTG (börskurs MTG) får lämna. Aktien har gått starkt i år, plus drygt 38 procent.

Ja till Lundberg

In i värmen på småbolagslistan kommer istället Fredrik Lundbergs Alleima (börskurs Alleima) som Handelsbanken kallar “spännande”.

“Våra sektoranalytiker menar att aktien borde omvärderas då bolaget växer på sina slutmarknader, uppvisar hög tillväxt som är driven av starka marknadstrender såsom elektrifiering och ett strukturellt ökat behov av hälsovård.”

Kvar på småbolagslistan sedan tidigare där Handelsbanken ser fortsatt potential till uppvärdering är Embracer (börskurs Embracer), Elekta (börskurs Elekta) samt Bico (börskurs Bico).

ANNONS

Läs mer:

Twitters småbolagsdrottning redo för rapporterna. Dagens PS

Ingen ljusning för småbolagens lånekris. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS