“Vi hade egentligen önskat att vi var ännu mer överviktade mot USA”, resonerar SEB:s allokeringschef Carl Hammer när de senaste årens rally på den amerikanska börsen kommer på tal.
SEB:s allokeringschef: Här får du bäst avkastning nu
Mest läst i kategorin
Veckans börsprofil har precis släppt en uppdaterad “hussyn” med storbankens samlade idéer kring hur man ser på investeringsklimatet just nu. För Dagens PS läsare berättar han om regionerna och sektorerna banken tror mest på, vad som skulle kunna få Europa och Sverige att lyfta och var man kan vända blicken för den som är bered att ta lite mer risk 2025.
Namn: Carl Hammer
Titel: Global Head of Asset Allocation på SEB
Bakgrund: Började sin karriär i London i slutet av 90-talet där han ”jobbade dygnet runt” på en investmentbank. Återvände till Sverige 2002 som förvaltare på Riksgälden. På SEB sedan 2006 i olika roller bland annat analyschef och numera allokeringschef sedan hösten 2023.
Aktuell: Publicerade precis en uppdaterad så kallad House View med SEB:s ”syn på världen” och hur man på bästa sätt kan placera sina tillgångar.
1. Ge oss en ögonblicksbild, vad är det för börs- och investeringsklimat vi befinner oss i just nu och närmsta tiden?
”Vår bedömning har varit under hela året att det ser helt okej ut eller till och med ganska bra. När vi göra våra bedömningar så tar vi avstamp i den fundamentala utvecklingen. Hur ser det ut med vinster, inflationen, centralbanker och vad händer med räntor och valutor. Grundbulten fortsätter att vara att vi är i en återhämtningsfas. Världskonjunkturen går ju lite i osynk just nu där USA har haft en mycket starkare resa sedan pandemin medan Sverige och Europa stått i princip still BNP-mässigt. Vi har under hela året förordat en högre vikt med aktier i portföljen, vilket vi skruvade upp ytterligare under hösten när vi såg att amerikansk ekonomi gick fortsatt starkt. I ett normalläge förordar vi 60 procent aktier och resten räntebärande. Nu har rådet snarare varit uppåt 70 procent aktier. Under hösten har vi sett stigande långräntor i USA som är ytterligare en anledning till att ligga i aktier jämfört med räntor. När det gäller räntan tror vi inte att Riksbanken kommer ned så mycket mer än till två procent ungefär i styrräntan.”
Senaste nytt
2. Ni släppte i förra veckan en uppdaterad så kallad “House View”, vad var den största skillnaden i bilden nu jämfört med tidigare?
”Framförallt har vi ökat vikten mot USA. Vi hade egentligen önskat att vi var ännu mer överviktade mot USA, vilket vi var fram till sommaren då vi valde en neutral syn, innan vi ökade mot USA igen i september och ytterligare ett snäpp nu. Samtidigt minskar vi nu viktningen mot Sverige och Europa där vi är neutrala respektive underviktade. Det knepiga är att värderingsgapen mellan USA och Europa är rekordstora vilket såklart väcker frågan hur länge det här kan pågå. Men det som gör USA fortsatt attraktivt är att framförallt vinsttillväxten är väsentligt högre och snabbare än i Europa och Sverige. Nån gång vänder det såklart men vår syn är i närtid i alla fall så kommer USA att gynnas på bekostnad av övriga världen.”
”Det är inte alltid vi gör några förändringar ska jag säga, tanken med hus-synen är att vara mer lång än kortsiktig. Jag har jobbat väldigt länge med strategi och förvaltning och jag tycker att den horisont man spelar på är avgörande för hur man styr förvaltningen. Generellt är min erfarenhet att man tjänar på att vara långsiktig.”
3. Ni pekar ut konsument- och finanssektorn som särskilt intressanta framåt, hur gick resonemanget där?
”Generellt är det kombinationen lägre räntor och bättre köpkraft som gör att vi väljer att lyfta fram särskilt konsumentsektorn just nu. Det som kan vara viktigt att komma ihåg är dock vår hussyn framförallt fokuserar på den amerikanska börsen, S&P-indexet, och sektorerna där. När det gäller teman generellt så har vi haft en viss ”tilt” i våra portföljer mot småbolag och Europa där vi tror att räntesänkningar kommer att gynna mindre bolag som har straffats mycket av de höga räntorna. I USA har vi en vy att även små- och medelstora bolag ska komma ikapp lite av de större jättarnas värdering och därav att vi lyfter fram konsumentsektorn som intressant. Vi tror att även banker kan vara intressanta i spåren av de avregleringar som Trump har aviserat, även de europeiska bankerna är relativt lågt värderade.”
4. Samtidigt tror ni även fortsatt på USA, kan USA-rallyt verkligen fortsätta hur länge som helst?
”Bakgrunden till vår positiva USA-vy är stark tillväxt och stöd från den politik som Trump kommer implementera. Det finns såklart många osäkerheter och vi får kanske vänta till den 20 januari då vi vet lite mer konkret vad som händer men det vi har sett nu väldigt tydligt är att estimaten för USA revideras upp och resten av världen ned på förväntan av de åtgärder som Donald Trump flaggat för. Så vi tycker ändå att man ska ha en lutning mot USA. Sen får vi se om den handelspolitik som har aviserats verkligen blir av. Men man ska också komma ihåg att många gör bedömningen att Trumps åtgärder även skulle slå mot amerikansk politik om de blev genomförda fullt ut.”
Men är det inte dags för Sverige snart?
”I Europa och Sverige går alla och väntar på tillväxtslyftet men det har varit något av en besvikelse under året att det inte har kommit. Men vi tror i vår prognos att det succesivt ska öka där vi i Sverige går mot ett år där lägre räntor och stimulativ finanspolitik i kombination med bättre köpkraft gör att ekonomin kan dra i Sverige. Samtidigt känns nedsidan hyfsad begränsad i både Sverige och Europa givet sentiment och positionering och att Trump blivit vald innebär att pressen på exempelvis ECB att ytterligare sänka räntan för att stimulera ekonomi ökar.”
5. För investerare som är beredda att ta lite mer risk under 2025, någon särskild sektor eller region ni tycker man kan kika extra på?
“Det finns en mindre möjlighet att Kina lanserar ett stort stimulanspaket för att stötta den svaga ekonomin och konsumtionen. Det skulle kunna få positiva följdeffekter även för Europa. Bägge regioner är underägda och relativt billiga. Skulle Trump dessutom tvinga parterna till fred i Ukraina finns det möjlighet till ett mer positivt aktiesentiment i Europa.”
Läs mer:
Veckans börsprofil: Nina Siemiatkowski: “Mer hoppfull att lösa klimatkrisen i dag” – Dagens PS
Veckans börsprofil: Svenska e-handelsgurun: “Går in i Black Week med viss optimism” – Dagens PS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.