Dagens PS

Nina Siemiatkowski: "Mer hoppfull att lösa klimatkrisen i dag"

Nina Siemiatkowski, grundare av klimatinitiativet Milkywire, är Veckans börsprofil.
Nina Siemiatkowski, grundare av klimatinitiativet Milkywire, är Veckans börsprofil. (Foto: Karl Nordlund)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 22 nov. 2024Publicerad: 22 nov. 2024

“Havet, floder och sjöar har stor potential för koldioxidborttagning men är underutforskat”, säger Nina Siemiatkowski, Veckans börsprofil och grundare av hållbarhetsplattformen Milkywire som digitaliserar finansieringar till viktiga miljöprojekt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur ser hon på baksmällan för hållbara investeringar, vilka är egentligen de mest effektiva klimatprojekten och varför är hon trots allt mer positiv till att världen lyckas lösa klimathotet i dag än hon var för tio år sedan?

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem snabba frågor till en aktuell person inom börs och finans.

Namn: Nina Siemiatkowski

Titel: Vd och grundare av hållbarhetsplattformen Milkywire

Bakgrund: Utbildad vid Handelshögskolan 2001-2006. Tidigare bland annat marknadsdirektör på Swedish Match. Initiativtagare och fotograf bakom fotoprojektet “Book of Leon” som initierades 2012 och omfattar fem månader i fält under tre år. Medgrundare av börsbolaget Flat Capital. 

Aktuell: Publicerade nyligen Milkywires årsrapporten för 2024

1. Milkywire startade våren 2018, vilket problem ville du lösa och vad hur jobbar ni idag?

“Jag startade Milkywire för att jag såg ett akut behov: att mer pengar måste gå till naturen och klimatet. Vi är helt beroende av dessa resurser för vår överlevnad, men ändå investerar vi inte i dem på samma sätt som vi gör i andra resurser, utan tar dem för givet. Jag ville bygga ett företag som både säkerställer att mer pengar når fram till projekt som gör skillnad och att de används effektivt, med transparens och hög kvalitet. Idag jobbar vi primärt med företag och hjälper dem att stödja portföljer av klimat- och naturprojekt som kopplas till deras klimatstrategier. Vi är på många sätt unika i vårt arbetssätt. Många företag samarbetar med oss för att sätta ett internt pris på koldioxid, vilket också fungerar som ett verktyg för att beräkna en budget och ta finansiellt ansvar för sina utsläpp. Med fyra års erfarenhet av att facilitera köp inom permanent koldioxidborttagning med hjälp av nya teknologier har vi dessutom blivit en globalt ledande aktör på området”.

ANNONS

Senaste nytt

2. Enligt er senaste rapport har ni finansierat 19 nya klimatprojekt under 2024, något som ligger dig särskilt varmt om hjärtat?

ANNONS

“Det finns så många! Ett spännande exempel är Ulysses som utvecklat en ny teknik att återställa sjögräsängar till en bråkdel av kostnaden med en autonom undervattensdrönare. Vi stöttade också fem företag som utvecklar nya sätt att fånga in koldioxid direkt från luften (Direct Air Capture), en lösning som kan skala enormt men där tekniken är på ett tidigt skede. Tre företag som vi köpte från tillverkar biokol i det globala syd, där sidonyttorna är väldigt höga. Ett av dem var svenska Planboo och deras projekt med bomullsodlare i Zambia där inkomsterna från koldioxidlagring ökar deras inkomst många gånger om, samt förbättrar deras jordar.”

3. Hållbara investeringar har haft några år av baksmälla efter det enorma intresset i början av 2020-talet, hur har du märkt av det?

“Ja, samtidigt som frågan om hur vi använder naturens resurser är mer relevant än någonsin och kommer inte försvinna. Vi är i en mognadsfas där fler förstår både behovet och komplexiteten i att förändra vårt samhälle. Jag ser också hur frågan klättrar högre upp på företagens agendor – det är inte längre bara hållbarhetschefens ansvar, utan något som ledningar och styrelser behöver engagera sig i. Samtidigt har assets under management i Europa skiftat mot mer hållbara investeringar, fler investerare ställer krav på sina innehav, och stora företag pressar sina underleverantörer. Förflyttningen är tydlig bland de företag vi pratar med, men det går långsamt, och incitamenten för att öka hastigheten är fortfarande för grumliga.”

Nina Siemiatkowski – med planeten i första rummet

Hon har beskrivits som en av Sveriges mäktigaste kvinnor. Själv har hon svårt att se sig själv som entreprenör och har återkommande reflekterat över sin riskaptit. Här berättar ekonomen och marknadsföraren Nina Siemiatkowski om hållbarhetsplattformen Milkywire och hur vi ska uppnå de globala klimatmålen till 2030.

4. Ni dammsuger ju planeten med de mest effektiva klimat-projekten, någon ny typ av teknik som känns särskilt spännande som vi kanske pratar för lite om?

“Havet, floder och sjöar har stor potential för koldioxidborttagning men är underutforskat. Två av företagen vi stöttat utvecklar nya lösningar på området. Vycarb tillsätter kalksten till vatten med hög koldioxidhalt i en kontrollerad miljö för att binda CO₂. Aquarry utforskar att göra det samma men i sjöar bildade i gamla gruvor där förutsättningarna är extra goda. Marknaden är fortfarande i ett läge där det är viktigt att fler bolag får chansen att gå från prototyp till verklig leverans – så att de mest skalbara och prisvärda teknikerna kan bli verklighet.”

5. Vi avslutar med den stora frågan – är du mer eller mindre hoppfull om att vi klarar klimathotet i dag jämfört med för tio år sedan?

“Jag är mer hoppfull i dag, men det är ingen självklarhet. Innovationen går framåt, fler tar klimatfrågan på allvar, biologisk mångfald börjar äntligen komma upp på agendan, lagstiftarna är på gång, och resurser flyttas mot hållbara lösningar. När jag startade Milkywire 2018 mötte jag ofta personer som inte såg frågans relevans – det händer inte idag. Men många skulle säga att det går åt fel håll. Det finns enorma ekonomiska incitament att inte ändra systemet, och ju närmare vi kommer verklig förändring, desto hårdare blir motkrafterna. Samtidigt är det just detta som visar att vi gör framsteg. Jag skulle säga att vi har nått en punkt där det är tydligt för tillräckligt många att status quo inte längre är ett alternativ – och det ger mig hopp.”

Läs mer:

ANNONS

Veckans börsprofil: Svenska e-handelsgurun: “Går in i Black Week med viss optimism” – Dagens PS

Veckans börsprofil: Drakens bästa investeringsråd: “Fungerat för mig” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]