SEB ser risker men behåller aktie-övervikt

Uppdaterad: 08 sep. 2020Publicerad: 08 sep. 2020
Bernstein
Bernstein tipsar om sex europeiska aktier som investmentbanken tror kan överträffa. Bilden är från börsgolvet på Wall Street. (Foto: TT)

Börsåret har varit dramatiskt. En stark inledning följdes av ett rekordsnabbt ras på mer än 30 procent, men därefter har trenden varit urstark med få rekyler givet den stora osäkerhet som råder kring viruspandemi, konjunktur och politik, skriver SEB i sin nya Investment Outlook.

ANNONS
ANNONS

“De gigantiska likviditetstillskott och tillgångsköp som centralbankerna har genomfört och de enorma finanspolitiska åtgärder som presenterats av regeringar är av helt central betydelse för den kraftfulla återhämtningen på börsen och stabiliseringen av den ekonomiska situationen”, konstaterar Fredrik Öberg, Chief Investment Officier, SEB Private Banking.

Vid förra Investment Outlook i maj var osäkerheten närmast totalt kring effekterna kring pandemin och efterföljande nedstängningar och hur fort återöppnandet skulle gå och vilka de bestående effekterna skulle bli.

Fortsatt stor osäkerhet

“Vi vet en hel del mer om återhämtningen i dag, men osäkerheten är fortfarande stor”, skriver SEB i rapporten.

Till listan över osäkerheter kan också läggas nya utbrott av covid-19.

“Risken ska inte underskattas, men vår bedömning är att ökad smittspridning framöver kommer att mötas med det som kallas smarta nedstängningar, vilket begränsar det ekonomiska effekterna”, skriver SEB som också konstaterar att vi närmar oss lanserande av såväl mediciner som vacciner.

När det kommer till tillgångsslag väljer SEB att ha fortsatt övervikt i både aktier och i krediter.

“Höga värderingar samt risker i närtid såsom en andra virusvåg, ett amerikanskt presidentval samt slitningar i relationen mellan USA och Kina är faktorer som bidrar till att vi endast förespråkar mindre övervikt.”

SEB spår att avkastningen för aktier (utvecklade marknader) kommer att vara 7,7 procent för kommande tolv månader. Tillväxtmarknader 7,8 procent och svenska aktier 7,9 procent.

ANNONS
ANNONS
Dagens PS
Dagens PS

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Dagens PS
Dagens PS

Nyheter producerade i samarbete med Finwire