Största skatteplundringen i Europa i modern tid, enligt avslöjandet som görs av SVT och TT och ett internationellt journalistnätverk.

ANNONS

Finansmän och advokater har enligt granskningen tillsammans med flera av världens största banker och med hjälp av ett avancerat upplägg kommit över minst 70 miljarder kronor av Europas skattemedel.

Den sofistikerade, ekonomiska brottsligheten har kallats Europas största skattestöld och drabbat i vart fall sex länder, däribland Danmark, Tyskland och Belgien, framgår det.

Deutsche Bank, UBS och BNP Paribas står anklagade. Men det gör även svenska SEB, som enligt åklagare ska ha varit inblandad i en aktieaffär som kostat tyska skattebetalare en miljard kronor.

Det handlar om att banken bidrog med upp emot fem miljarder kronor i kortlån till två aktiemäklare i Dubai som ville genomföra en så kallad Cum-Ex, det vill säga en aktieaffär där man undviker att betala skatt genom att återkräva skatt som inte är betald.

Upplägget är sådant att banker köper upp aktier inför en utdelning och gör därmed dem till pliktiga för kapitalbeskattningen. Men när det handlar om utländska banker går det via olika upplägg att kräva tillbaka skattepengarna.

Den svenska storbanken förnekar via mejl att den varit med och finansierat ett sådant här upplägg, men dokument som SVT och TT kommit över visar på motsatsen.

”Enligt informationen ska mäklarna under några intensiva dagar i april och maj 2010, med SEB:s hjälp, genomfört stora aktieaffärer och på så sätt fått ut närmare en miljard kronor från tyska skattemyndigheten i återbetald kapitalskatt, pengar man aldrig hade rätt till och som i princip betalats ut två gånger”, uppger SVT och berättar att SEB valt att inte ställa upp i några intervjuer.

ANNONS
ANNONS

”Om man är medveten om att man ingår i ett kriminellt gäng – och så är fallet här med SEB – så bryter det mot lagen”, säger professor Christoph Spengel, ledande expert på området, till TT.

Han har tagit del av rättsliga handlingar och hävdar att SEB fick omkring 70 miljoner kronor från miljardstölden mot den tyska statskassan.

Affären ledde till husrannsakan mot SEB:s huvudkontor i Frankfurt, men detta har banken hållit hemligt.