Storbanken Credit Suisse kan vara nästa bank på väg mot kollaps. Nu går dock Schweiz centralbank in som räddare i nöden och lovar pumpa in motsvarande 560 miljarder kronor.

ANNONS

Det blev ett ordentligt ras för Credit Suisse med upp till 30 procent på onsdagen, efter att ägaren Saudi National Bank gett nobben gällande fortsatt ekonomisk hjälp.

Det kommer som en fortsättning på årsrapporten där Credit Suisse erkänner att man haft ”stora svagheter” i sina processer för finansiell rapportering åren 2021 och 2022.

Schweiz räddar Credit Suisse

Det ser dock inte ut att bli någon kollaps i nuläget eftersom både Schweiz centralbank SNB och tillsynsmyndigheten Finma går in som räddare i nöden – och lovar att lösa upp likviditetsproblemen om det behövs, berättar Reuters.

”Finma har en väldigt nära kontakt med banken och har även tillgång till all information relevant för översynslagar. Mot denna bakgrund bekräftar Finma att Credit Suisse når de högre kapital- och likviditetskrav ställda på systemviktiga banker”, uppger myndigheterna i ett pressmeddelande.

Schweiz centralbank ger nu Credit Suisse ett lån på 50 miljarder schweizerfranc, motsvarande 560 miljarder kronor, uppger TT på bland annat Di.se.

”Detta är ett avgörande steg för att stärka Credit Suisse när vi fortsätter vår strategiska omdaning”, säger bankens vd Ulrich Körner i ett uttalande.

Kan slå mot andra banker

Samtidigt breder givetvis oron ut sig att om Credit Suisse krisar så pass mycket – så kan banken mycket väl dra med sig andra europeiska banker i fallet där det europeiska bankindexet rasade med sju procent under onsdagen.

Europeiska centralbanken ska enligt källor vidare ha kontaktat banker för att fråga dem om deras exponeringar mot Credit Suisse, som dock uppger att problemen är specifika för just den banken, snarare än att de är systemiska.

Frågan är om det kan lugna börserna som just nu befinner sig i en enda stor berg-och-dalbana.

ANNONS
ANNONS

”Marknaderna är vilda. Vi går från problemen med amerikanska banker till de europeiska bankernas problem, framför allt Credit Suisse”, säger Carlo Franchini, på Banca Ifigest i Milano.

Läs även: Sveriges första bankkrasch – så startade den [Dagens PS]

Läs även: Credit Suisse tappar sin största supporter [Dagens PS]