Styrelsen i kycklingbolaget Scandi Standard föreslår i delårsrapporten slopad andra utdelning i år efter skandalerna i dotterbolaget Kronfågel.

ANNONS

Under fredagsmorgonen kom Scandi Standard, ägare till skandalomsusade Kronfågel, som anklagats för alarmerande usel djurhållning, in med delårsrapporten.

Den visar bland annat att rörelseresultatet rasar med hela 74 procent under årets tredje kvartal.

Visserligen ökar nettoomsättningen men inte i linje med förväntan.

”Betydande prisökningar på många insatsvaror, en fortsatt utmanande prisbild på exportmarknaden, betydande personalbrist i Irland till följd av Covid-19, produktionsutmaningar i Sverige och Irland samt fortsatt stora förluster inom Ready-to-cook i Danmark har bidragit negativt till kvartalets resultat”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Inget klirr för aktieägarna

Otto Drakenberg, tillförordnad vd och koncernchef, kommenterar siffrorna och berättar att styrelsen föreslår att utdelningen nu slopas:

”För att skapa finansiell flexibilitet, samt säkerställa fullt fokus på förbättringsprogrammet, kommer investeringarna för 2021 att anpassas till nivån 330 MSEK, jämfört med tidigare kommunicerad investeringsnivå på 400 MSEK. Prioriterat är investeringar för att åtgärda avvikelser i produktions- och kvalitetsprocesser på aktuella marknader. Som en naturlig del av detta har styrelsen beslutat att inte föreslå en andra utdelning under 2021”, skriver Drakenberg.

När det gäller dotterbolaget Kronfågel stoppade flera kommuner sina inköp efter avslöjandet om företagets bristande djurhållning.

ANNONS
ANNONS

”Förutom att adressera de kortsiktiga utmaningar som Scandi Standard står inför är en fortsatt hög ambition på hållbarhetsområdet en förutsättning för att befästa vår position som den ledande kycklingproducenten på de marknader där vi är verksamma. Efterlevnad av interna styrande dokument och nolltolerans för avvikelser är ett krav för att på ett hållbart sätt möta en ökad efterfrågan på goda, hälsosamma och klimatvänliga kycklingprodukter”, kommenterar Otto Drakenberg.

Läs mer här.

Läs mer: Kronfågel sparkar vd:n efter kycklingskandalen [Dagens PS]