Dagens PS

Satt en vecka som Avanzas vd – fick 3,4 miljoner

vd Avanza ersättning
Knut Frängsmyr fick sparken efter bara en vecka som vd för Avanza, trots det fick han en ersättning på 3,4 miljoner kronor. (Foto: TT och pressbild)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 mars 2024Publicerad: 22 mars 2024

Avanza gav Knut Frängsmyr kicken som vd efter bara en vecka, men på den korta tiden i november i fjol kunde han ändå kvittera ut 3,4 miljoner kronor. “Man tar sig för pannan”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det säger Anders Oscarsson, aktiechef på pensionsförvaltaren AMF, nätbanken Avanzas (börskurs) tredje största ägare, i en kommentar till Dagens Industri.

Det framgår i Avanzas ersättningsrapport att Knut Frängsmyr fick flera miljoner i ersättningen, inklusive lön och pension, trots att han bara blev en vecka gammal på vd-stolen hos nätmäklaren efter Di-avslöjandet att han var involverad i en svartbyggeshärva.

Mörkar ersättningen till sparkade vd:n i årsredovisningen

I nätmäklarens årsredovisning nämns det inte alls, inte ett ord yppas där om de 3,4 miljoner kronor varav 2,8 miljoner kronor (2 863 000 kronor för att vara exakt) rubriceras som “extraordinär ersättning”.

När Di tar upp saken med Sven Hagströmers investmentbolag Creades vd John Hedberg – det var Creades och ytterst Sven Hagströmer som gav Frängsmyr sparken – försöker Hedberg tona ned kritiken mot ersättningen:

“Det är inte på något vis extraordinärt”, säger han trots att det från början hette att Knut Frängsmyrs anställning inte vara kopplad till något avgångsvederlag.

Deras versioner av vad som hände går isär

Finansmannen Sven Hagströmer förklarar å sin sida i tidningen att han inte var närvarande men att det var viktigt att “så snabbt som möjligt få slut på det hela”, det vill säga att få bort Frängsmyr som vd från Avanza.

ANNONS

Men John Hedberg hävdar att det inte alls brådskade att sparka Frängsmyr på det sätt som Hagströmer gör gällande. Styrelsen ville tvärt om ha kvar honom ytterligare några månader, framgår det.

Hedberg anser att den höga ersättningen till den obekväma vd:n är “rimlig”.

Anders Oscarsson på AMF vet inte, säger han till Di, “vad den här extraordinära ersättningen utgör”, han har inte tagit del av avtalet.

Sven Hagströmer betonar att han var emot vd-rekryteringen av Knut Frängsmyr innan Frängsmyr fått godkänt av Finansinspektionen. Med facit i hand tillstår Hagströmer att det blev “fel”.

Sven Hagströmer med bolag och familj är största ägare i Avanza.

Näst största ägare är Sven Hagströmers investmentbolag Creades och tredje största ägare är AMF Pension & Fonder.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS