Dagens PS

Sanktioner mot Ryssland: Schweiz får kritik

Sanktioner mot Ryssland: Schweiz får kritik
Schweiz kritiseras för hur man sköter sanktionerna mot ryska medborgare.(Foto: Unsplash)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 06 apr. 2022Publicerad: 07 apr. 2022

Sanktioner mot Ryssland och ryska medborgare sköts dåligt, enligt kritiker i Schweiz. Det finns ryska tillgångar värda ungefär 200 miljarder dollar (nästan 1 900 miljarder kronor) i landet. Hittills har runt 6 miljarder dollar av dem frusits. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den schweiziska regeringen har litat på att bankerna rapporterar de tillgångar som innehas av personer som berörs av sanktionerna. Statssekretariatet för ekonomiska frågor (Seco) har frusit runt tio egendomar enligt Bloomberg, men nu får regeringen kritik.

“Totalt paradigmskifte”

“Seco har inte förstått att det handlar om ett totalt paradigmskifte, och har inte ens de nödvändiga resurserna för de här nya uppdragen”, säger Carlo Sommaruga, advokat och politiskt aktiv för Socialdemokraterna enligt Bloomberg, som citerar Le Tribune de Geneve.

Seco, å sin sida, säger att man har infört alla de tidigare EU-sanktionerna helt och hållet, men att det kommer att ta tid eftersom varje enskilt fall är så komplext.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Nekar till passivitet

Den schweiziska regeringen undersöker möjligheten att medverka i en internationell grupp som ska leta reda på ryska tillgångar, och man har också nära kontakt med USA, säger president Ignazio Cassis till Tages-Anzeiger enligt Bloomberg.

Sanktioner mot Ryssland: Schweiz får kritik President Ignazio Cassis anser inte att Schweiz är passivt när det gäller att spåra ryska tillgångar. Foto: TT

Cassis säger också att Schweiz inte är passivt, och att landets sätt att spåra tillgångarna fungerar. Till skillnad från till exempel Storbritannien har Schweiz inte offentliggjort namnen på personer som fått sina tillgångar frusna.

Följer EU-sanktionerna

Schweiz överraskade världen när landet för en månad sedan frångick sin neutralitetstradition och deklarerade att man tänkte följa EU:s exempel och införa sanktioner mot Ryssland.

De schweiziska bankerna har fått instruktioner om att vara extra vaksamma och larma om de ser tecken på försök att tvätta pengar. Bankerna kan bli åtalade om de underlåter att slå larm vid misstänkta transaktioner.

Läs även: Sanktioner mot Putins döttrar 

Läs även: Bitcoin för 230 miljoner i beslag efter tillslag mot ryska Hydra Market 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS