Dagens PS

Så byggdes börsjätten i Sandviken

Göran Fredrik Göransson grundade Sandvik
Från ett lönande rederi till ett ännu mer lönande järnbruk. Anders Fredrik Göransson skapade en världsindustri. (Foto: Länsmuseet Gävleborg/WA Eurenius & PL Qvists fotografiska atelier)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 04 nov. 2024Publicerad: 04 nov. 2024

Göran Fredrik Göransson insåg att det var mer lönsamt att satsa på ståltillverkningen än familjens rederi. Så lades grunden till Sandvik.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är entreprenörens förbannelse. Att aldrig vara nöjd med det läge som är utan ständigt jaga förbättringar, förändringar och i många fall till och med en helt annan verksamhet än den befintliga.

Hade Anders Petter Göransson förstått vad hans äldste son skulle göra med familjens redarverksamhet, kanske han inte skulle ha lämnat över tyglarna till rederiets verksamhet till honom.

Ändrade inriktning

Hade han vetat att sonen Göran Fredrik inom några år, totalt skulle förändrat bolaget verksamhet, hade han kanske gett honom andra livsdirektiv och möjligheter.

Redan tidigt såg dock fadern sonens kapacitet i bolaget och skickade honom utomlands redan som 19-åring. Först gick resan till Tyskland, sedan till Storbritannien, USA och Frankrike – allt för att han skulle lära sig språken samt ländernas olika affärskulturer.

Mannen som grundade Sandvik.
Göran Fredrik Göransson var mannen som såg bättre affärer i stålbranschen än i rederiverksamheten och blev grundaren av det som vi i dag kallar Sandvik. (Foto: Länsmuseet Gävleborg/WA Eurenius & PL Qvists fotografiska atelier)

Väl hemma engagerade han sig allt mer i familjerederiet. Verksamheten kom att växa från ett rent fraktföretag till att Göran Fredrik även började handla med de varor som de fraktade.

ANNONS

Senaste nytt

Stålet blev intressant

Främst var det den lönande handeln med stål och järn som intresserade Göran Fredrik Göransson. Han hade under åren blivit en allt större kund hos det närliggande Högbo bruk och stod snart som köpare för lejonparten av det som bruket klarade av att producera.

ANNONS

Familjen Göranssons företagande gick nu bra och med stor vinst. Så pass stor att hela Högbo Bruk kunde köpas in.

Bruket som med tiden skulle bli dagens Sandvik
Sandvikens Jernverk hade börjat växa till sig vid Storsjöns strand. Till höger ses också sanatoriet som bara var en av alla insatser som gjordes för att göra samhället modernt och attraktivt att flytta till. (Foto: Sandvik)

Nu hade familjen kontroll på hela processen – från tillverkning till slutkund, och kunde sålunda öka vinsten än mer på handeln. Bruket döptes om till Högbo Stål-och Jernverks AB.

Med Högbo som vinstdrivande bas, ville nu Göran Fredrik Göransson få boklaget att växa ytterligare inom metallhandeln.

Ett nytt bruk

Området väster om Gävle hade visat sig ha goda markfyndigheter och diskussionerna om var ett nytt bruk bäst skulle placeras, landade till slut i området kring gården Sandviken vid Storsjöns strand.

Sandviken - ett växande samhälle
Moderna och funktionella bostadshus tillsammans med en ytterst modern och genomtänkt stadsbildning gjorde att Sandviken snart blev en attraktiv plats att flytta till. (Foto: Elvert Erikssons historiska arkiv.)

Här fanns närheten till existerande gruvor och blivande fyndigheter. Här fanns närheten till den så behövda skogen för kol-tillgången och dessutom kunde kanaler grävas för att få tillgång till vattenkraft.

Arbetet med det nya bruket startades 1862 och det fick namnet Sandvikens Jernverk.

ANNONS

Det var på många sätt en ytterst modern anläggning som nu byggdes. Produktionen anpassades redan från starten för ångdrift.

Många moderniteter

Göran Fredrik Göransson förstod också tidigt viken av en god och attraktiv personalpolitik och byggde för tiden moderna bostäder och såg även till att samhället Sandviken redan tidigt fick modernitet som värdshus, apotek, teater, bykstugor och bakstugor för de som flyttade till orten.

Alle man i badet – åtminstone en gång i veckan.
Renlighet var en viktig del av folkhälsan. Därför fick Sandviken tidigt ett eget badhus där samhällets innevånare ombads att tvaga sig en gång i veckan. (Foto: Elvert Erikssons historiska arkiv.)

Gällande hälso- och sjukvård, hade företaget skaffat sig ett lager av medicinsk utrustning på huvudkontoret, där alla anställda och deras familjer kunde få gratis medicin vid behov.

Populärt samhälle

Den offensiva takten och den omhändertagande personalpolitiken skapade ett intresse för Sandviken som ord och snart gick flyttlassen i rad till den snabbt växande bruksorten.

Göran Fredrik Göransson kunde bara följt se på när hans bolag växte till sig.

Grundaren av Sandvik fyller 80 år.
Familen Göransson samlad på Göran Fredrik Göranssons 80-årsdag. (Foto: Gävleborgs Museum/Carl Larssons Fotografiska Ateljé AB (1893 – 2003))
ANNONS

Med åren har hans samhällsbyggande resulterat i samhället Sandviken och bolaget han startade, har vuxit till sig till en av börsens jättar – i dag under det lite förenklade namnet Sandvik (börskurs Sandvik).

Personligen blev han äldste i borgerskapet i Gävle och medverkade vid tillkomsten av flera företag i Gävle- till exempel Gefle Manufaktur, Gävle-Dala Järnväg och Korsnäs SågverksAB (Börskurs Billerud AB). Ledamot av Vetenskapsakademien 1898 och filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet 1900, samma år som han avled.

Läs också om Sten Allan Olsson som lade grunden till imperiet Stena. Dagens PS.

Läs också mer om familjen Göranssons rederiverksamhet här.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]