Magdalena Andersson var Sveriges första kvinnliga statsminister – i sju timmar. Efter de turbulenta turerna kring statsministeromröstningen uppmärksammar världens medier Sveriges parlamentariska röra.

ANNONS

Expressen har sammanställt hur världens medier uppmärksammar kaoset i den svenska riksdagen under onsdagen.

”Sveriges första kvinnliga statsminister avgår timmar efter utnämningen”, skriver BBC.

Washington Post konstaterar: ”Sverige valde sin första kvinnliga ledare. Hon avgick några timmar senare” Reuters beskriver på ett likartat sätt hur ”budgetkrisen slog till på dag ett för Sveriges första kvinnliga statsminister”.

Politico skriver att dagen har varit turbulent, även med Sveriges röriga mått mätta. Sajten menar att talman Andreas Norlén sannolikt kommer att utlysa en ny statsministeromröstning kring Magdalena Andersson. Man konstaterar att det då kan att röra sig om att leda en enpartiregering.

”Nu börjar spelet”

Norska Dagbladet ser framtiden an med rubriken ”Nu börjar spelet”. Experter som tidningen intervjuat diskuterar vem som är bäst skickad att regera på den budget som har gått igenom.

Danska Politiken kallar processen för ett ”våldsamt drama”. Under rubriken ”Därför gick det så galet på det som skulle vara triumfens dag” analyserar en skribent situationen: ”Den kaotiska processen… ger väljarna bilden av en regering som inte har kontroll över vare sig sina förhandlingspartners eller sitt regeringsunderlag.”

ANNONS
ANNONS

Berlingske beskriver det hela i termer av ”en blågul politisk fars”, och förklarar att blocken hellre vill utradera varandra än de vill bedriva politik.

Läs också:

Magdalena Andersson är ny statsminister
EXTRA: Annie Lööf: Vi stöder inte regeringens budget