Dagens PS

Så kan Trumps vallöfte hämma USA:s tillväxt

Donald Trump kampanjar i Green Bay i Wisconsin, USA.
Donald Trump kampanjar i Green Bay i Wisconsin, USA. (Foto: Mike Roemer/AP/TT)
Stefan Karlsson
Stefan Karlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 08 apr. 2024

Donald Trump har utlovat kraftigt höjda tullar på kinesiska varor om han blir vald president i november. En åtgärd som skulle bromsa tillväxten i USA:s ekonomi, enligt investmentbanken Goldman Sachs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Varje procenthöjning av den effektiva tullsatsen skulle minska USA:s tillväxt med så mycket som 0,15 procent om Kina svarar”, säger Goldman Sachs analytiker i ett pressmeddelande, enligt Bloomberg.

Under sin första mandatperiod som president införde Donald Trump höjda tullar på upp till 25 procent för kinesiska importvaror. Denna gång utlovar han höjda tullar på upp till 60 procent om han blir vald.

Skulle slå mot USA:s BNP

En höjning av tullarna skulle både hämma den inhemska ekonomin och driva upp inflationen. Även om Donald Trump skulle använda intäkterna från tullarna till att finansiera skattesänkningar och stimulera till investeringar skulle de slå mot USA:s BNP, höja konsumentpriserna och höja inflationen, konstaterar Goldman Sachs i sin rapport.

Måttligt negativ inverkan

”Den direkta inverkan av högre tullar kommer sannolikt att vara måttligt negativ på BNP, drabba realinkomster och leda till högre konsumentutgifter och priser, skriver senior ekonom Ronnie Walker i rapporten.

Läs mer: Tullchocken: Så vill Trump skärpa handelskriget mot Kina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS