Cannabis-aktier står generellt sett inför en ny uppgångsfas. Och här finns det en del riktiga guldkorn att plocka. Den bedömningen gör David Bonnier – en tidigare hedgefonds-aktör, som nu mer helt ägnar sig åt cannabis-aktier. Det framgår av hans deltagande i Finansräven.

ANNONS

En grund för David Bonniers spaning är relationen mellan den legala cannabismarknaden och den illegala. Den lagliga – medicinsk och så kallad rekreationell cannabis – i USA är värd motsvarande cirka 130 miljarder kronor i årlig försäljning. Samtidigt uppskattas den illegala delen av marknaden vara värd uppemot motsvarande 680 miljarder kronor.

”Vi har nog passerat botten. En del aktier har ”rallat” rejält senaste sex månaderna”, konstaterar han.

David Bonnier, medlem av den kända svenska förlagsfamiljen – är uppfödd som utlandssvensk och har jobbat på hedgefoner i New York, Hongkong och London. Han var även på Brummer-fonden Carve tills den lades ned.

Positiva effekter för smärtlindring

Grovt består marknaden av cannabis av två delar. Den som är medicinsk och inte rusframkallande. Här handlar det om att utvinna CBD-olja ur plantan cannabis sativa. CBD-olja har visat sig ha positiva effekter för smärtlindring och smärta i leder.

”CBD-olja ger ett lugn i kroppen – jag tar själv det för att sova hela nätterna”, säger David Bonnier.

Den andra delen av marknaden utgörs av konsumtion genom exempelvis rökning av cannabis för att få ett behagligt rus.

David Bonnier fokuserar helt på Cannabis, och i början var tanken att han skulle arbeta med att ”korta” den här typen av aktier i tron om att de skulle gå ned i värde. Han ändrade sig sedan när han så potentialen i den är marknaden.

”När jag tittade på marknaden och pratade med bolagen såg jag att underliggande fundament är otroligt starka. Trenden är att legaliseringen fortsätter.”

ANNONS
ANNONS

”Biden vill legalisera medicinsk cannabis på federal nivå. Men inte rekreationell cannabis. Så där får vi nog vänta ytterligare fyra till åtta år.”

20 procent av marknaden legal i Nordamerika

I Nordamerika är 20 procent av marknaden legal, bedömer David Bonnier. I Europa är motsvarande siffra 5 procent.

”Europa ligger sju år efter.”

I Europa finns det få noterade cannabis-bolag. Och dessa är småbolag. David Bonniers bolag har bland annat investerat i Mantle Wellnes och Hemply Balance. I det förra är även Christina Stenbeck och Sophia Bendz medinvestare. Planen är att Hemply Balance ska noteras nästa år.

”Norden kommer att bli en hub för cannabis-noteringar framöver”, spår han.

70–80 procent tillväxt per år

Han ser för närvarande störst potential för amerikanska cannabisbolag.

”Tillväxten för börsnoterade cannabis-bolag i USA är 70 – 80 procent per år.”

Hittills har det mest varit småsparare som varit inne i den här delen av marknaden.

ANNONS
ANNONS

”Institutionella pengar har börjat komma in i Kanada då det är federalt lagligt i landet. Bolagen i USA är ofta noterade i Kanada. Nu har Fidelity och Vangard kommit in.”

”Vi kommer inte få se stor andel institutionella pengar i cannabisaktier i USA förrän det blir federalt lagligt”.

David Bonnier varnar för de stora kanadensiska bolagen, och rekommenderar istället en del amerikanska. En av hans favoriter är Curaleaf som handlas för 15 gånger EBITA och omsättningen växer 60–80 procent per år. Här har dock kursen dock gått upp mycket.

Den absoluta favoriten är det lite mindre företaget Cresco Labs. Aktien handlas till åtta gånger nästa års EBITA – och omsättningen växer mer än 100% per år.

”Absolut en no-brainer”

Läs mer: Stjärnförvaltaren: ”Man ska bara äga aktier” [Dagens PS]